Mesterséges intelligencia és oktatás kéz a kézben – Isztambul inspirációt adott!

Mesterséges intelligencia és oktatás kéz a kézben – Isztambul inspirációt adott!

Mesterséges intelligencia és oktatás kéz a kézben – Isztambul inspirációt adott! Mislay Edit2024. 09. 24., k – 19:58

Mesterséges intelligencia és oktatás kéz a kézben – nemzetközi tanári továbbképzésen Törökországban az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium képviseletében az Erasmus+ akkreditáció révén.

A mesterséges intelligencia (MI) olyan számítógépes rendszerek vagy szoftverek összessége, amelyek emberi jellegű feladatokat láthatnak el. Automatizálhatják az ismétlődő feladatokat (pl. gyártás, adminisztráció), nagy mennyiségű adatokat tudnak elemezni, segíthetnek az információkeresésben (pl. virtuális asszisztensek – Siri, Alexa) stb. Felhasználásuk egyre jobban begyűrűzik az oktatásba is, hiszen segíthetik a tanár munkáját és elősegítik a diákok tanulási hatékonyságának növelését, figyelembe véve az egyéni tanulási tempót és stílust.

Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium Erasmus+ akkreditációjának köszönhetően 2024. augusztus 18–24. között vehettem részt a mesterséges intelligencia és az oktatás kapcsolatáról szóló tanári továbbképzésen Isztambulban, Törökországban. Az MI-vel foglalkozó kurzus fő célja különböző Web 2.0 alkalmazások (amelyekben a felhasználók hozzák létre a tartalmat) vagy Web 3.0 alkalmazások (intelligensebbek, személyre szabottabbak, adatközpontúak és gyakran használnak mesterséges intelligenciát és gépi tanulást) használatának bemutatása volt, illetve azok iskolai oktatásba való beépítési lehetőségeinek feltárása.

Hírdetés

A képzés során megmutatták, hogyan tudunk a mesterséges intelligenciával automatikusan tananyagot generálni és azt testre szabni. Ezek a tartalomgeneráló eszközök rengeteg időt megspórolnak a pedagógusoknak, így több idő maradhat az oktatási-nevelési folyamat egyéb összetevőire. Ilyen tartalomgeneráló alkalmazások pl. a magischool.ai, amelyen szövegeket generálhatunk adott témákra. Ezekből a szövegekből vagy akár YouTube-videókból különböző típusú tesztkérdéseket generálhatunk. Az alkalmazás segíti a pedagógus oktatásügyi adminisztratív munkáját is, hiszen kész tantervek, tanmenetek is generáltathatók vele, amelyek némi utómunkával készen is állhatnak a felhasználásra. Nagy előnye ennek, hogy ingyen is használható. További MI-vel működő platformokon, pl. a diffit.ai, a diákok szintjéhez mérten generáltathatunk adott témára tananyagot kérdésekkel. A munka során sokszor használtuk a manapság egyre jobban elterjedő ChatGPT-t is. Ez egy chatbot, mely a felhasználókkal való folyamatos kommunikáció automatizálása során értelmezőmodelleket használ, melyek segítségével a bevitt információkat azonnal interaktívan kezeli. A chatbotot a pedagógus egy asszisztensként foghatja fel. Segít a tananyagok, tesztek létrehozásában, támogathat a tanulásban (megmagyarázhatja az adott tananyag részeit), gyorsan hozzájuthatunk az iskolaüggyel kapcsolatos információkhoz, törvényekhez, segíthet az iskolai kirándulások vagy egyéb iskolai események megtervezésében, és ami nagy előnye még, hogy a kommunikáció során válaszai kapcsolódnak az előző kérdésekhez.

A képzés során meglátogattuk Isztambul nevezetességeit is, így például a Hagia Szophiát, a Kék mecsetet, az Egyiptomi bazárt és a Fedett bazárt, a Galata-tornyot, a Dolmabahçe palotát. Így lehetőséget kaptunk a helyi építészet, vallási hagyományok, történelem és mindennapi élet mélyebb megértésére.

A továbbképzésen Spanyolországból, Romániából, Lengyelországból is vettek részt általános és középiskolai oktatók, akikkel csoportmunkában is együtt kellett dolgoznom angol nyelven.

Elmondhatom, hogy sok új tapasztalattal és szélesebb látókörrel tértem vissza Törökországból, amit a jövőben diákjaim hasznára fordíthatok majd.

Soóky Zoltán, Pázmány Péter Gimnázium


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »