Nem szűnik meg a királyhelmeci gyermek készültség

Nem szűnik meg a királyhelmeci gyermek készültség

Nem szűnik meg a királyhelmeci gyermek készültség Németi Róbert2024. 09. 23., h – 13:07 Királyhelmec |

A királyhelmeci kórházban október negyedikéig működik az eddig megszokottak szerint a gyermekorvosi készültség. Míg a délután kettőtől este nyolcig elérhető szolgáltatás a Bodrogköz központi városban is állami támogatással működött, október ötödikétől önköltségű finanszírozásból fenntartott és önkéntes doktorokon alapuló rendszert indítanak be. A szolgáltatást a biztosító ezentúl már nem fizeti át, ezért a kórház önerőből, a jelenlegi álláspont szerint nyolc doktorral folytatja a gyermek készültség működtetését. A rendelőben ezentúl is délután kettőtől este nyolcig várják a pácienseket, a szolgáltatás hozzájárulásos alapon történő díjazása kettőről tíz euróra növekszik. 

 

A gyermek készültségek megszűntetésével nem kevés gondot okozott az egészségügyi tárca a módosításban érintett régióknak. Ezen régiók közé tartoznak a fiatalkorú bodrogközi és az Ung-vidéki páciensek is, akik szükség esetén a királyhelmeci kórház keretein belül működő gyermek készültséget vehették igénybe. 

„Október negyedikéig volt szerződése a királyhelmeci kórháznak mint a gyermekorvosi készültség működtetőjének a szolgáltatás bebiztosítására, ami azt jelenti, hogy a törvényből kifolyólag jövő hónap ötödikétől már nem vagyunk kötelezőek biztosítani ezt a fajta ellátást. A gyermek készültséget érintő problémákról már egy évvel ezelőtt is beszámoltunk, már akkor megpróbáltuk összefogni a környékbeli magánorvosokat, illetve kórházunk orvosait, önmagát a városi önkormányzatot és a problémában érintett környékbeli településeik önkormányzatait is. 2024 februárja óta több közös tárgyalást is lebonyolítottunk, melyek során azt találtuk a legjárhatóbb útnak, ha ezekkel a felekkel egy memorandum keretében próbáljuk leszögezni a gyermek készültség önköltségű fenntartását” – közölte lapunkkal Hencel Klára, a királyhelmeci kórház igazgatója. 

Finanszírozási nehézségek

Hírdetés

Mint kiderült, a kórház eddig havi 12 000 eurót kapott a biztosítótól, de a törvénymódosítás értelmében október 5-től ez a támogatás megszűnik. Ennek következtében a kórház kénytelen volt önköltséges fenntartásra áttérni, ami a vezetőségnek új kihívásokat jelent. 

„Az orvosok tapasztalatai szerint sok esetben a szülők visszaéltek a gyerek készültség látogatásával, például nem jogosan keresték fel a szolgáltatást, ami a rendszer túlterheléséhez vezetett. Azok a fiatalkorú páciensek, akik a kivizsgálást követően nem lettek elhelyezve a kórház valamelyik osztályán, eddig fejenként 2 eurót fizettek, ezentúl ez az összeg 10 euró lesz. Mivel a biztosító már nem fizeti át a készültség üzemeltetésével járó költségeket, ezzel is szeretnénk csökkenteni a nem indokolt látogatások számát, ugyanakkor segíteni a szolgáltatás bebiztosítását. Ezek a problémák jelentős hatással vannak a gyerekosztály működésére és a szolgáltatások elérhetőségére a helyi közösség számára. Ettől függetlenül úgy döntöttünk, hogy a készültséget nem hagyjuk veszni, de a működtetése nem kis terhet jelent kórházunk költségvetése számára” – tette hozzá Hencel Klára.  

Közösségi felelősség 

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere először egy rövid sajtótájékoztató keretében, majd azt követően, szerkesztőségünknek részletesebben is elmondta az egyezmény előnyeit.  

„A memorandumba bekapcsolódó települések vállalják, hogy míg eleinte csak morálisan, a későbbiekben akár saját költségvetésükből is támogatják a kórházat, így biztosítva a szükséges orvosi ellátást. Mindezek mellett az egyezmény erősíti a helyi közösségek közötti együttműködést is, mivel huszonkét település képviselői írták alá, és más települések is támogatják” – mondta Pataky Károly. 

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, ha a nagyjából 8 ezer lakosú Királyhelmecen bezárnák a kórház gyermekorvosi készültségét, akkor a betegek a mintegy 40 kilométerre található Nagymihályban vagy a nagyjából 35 kilométerre fekvő Tőketerebesen részesülhetnének ilyen módú egészségügyi ellátásban. Ez a kórház igazgatója, illetve a város polgármestere szerint is elfogadhatatlan, többek között azért, mert a kórház jelenleg  mintegy 12 ezer környékbeli kiskorú páciens ellátását biztosítja. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »