42. Csallóközi Vásár: múltból hozzuk a jelenbe és visszük a jövőbe

42. Csallóközi Vásár: múltból hozzuk a jelenbe és visszük a jövőbe

Bőséges áldással és kedvező időjárással vette kezdetét a régió egyik legnagyobb nemzetközi kulturális és gasztronómiai fesztiválja, a dunaszerdahelyi Csallóközi Vásár.

A vásárt Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy a vásár mindig megújulva várja a látogatókat és számos meglepetést tartogat. A Csallóközi Vásár szervezői minden évben arra törekszenek, hogy színvonalas műsorokkal töltsék meg azt a négy napot, amire több országból érkeznek érdeklődők.

Azon túl, hogy a vásár célja a népi hagyományok és kulturális örökség megőrzése, fontos, hogy a több napos rendezvény keretein belül megszerettessék a fiatalokkal a népdalokat és a néptáncokat.

Mint arról beszámolt, a vásár feladata, hogy bemutassa a múlt hagyományait és teret adjon a kézműves termékek készítőinek, valamint fellépési lehetőséget biztosítson a fiataloknak, hogy megmutassák tehetségüket és a lelkesedéssel és szorgalmas felkészüléssel megszerzett tudásukat az ének és a tánc területén.

Hírdetés

A vásárra látogatók szórakozásáról kiváló magyar és szlovák előadóművészek és híres zenekarok is gondoskodnak.

Az idei MUN-DUS nemzetközi borversenyen meghirdették a Dunaszerdahely Város Bora 2024 versenyt, három kategóriában, melynek díjazottja a száraz fehérbor kategóriában a Promitor Vinorum (Matusek István tulajdonos, galántai borász) Chardonnay 2023-as évjárata, rozé kategóriában a fűri Chateau Rúbaň borászat (főborászuk Ďorď Ladislav) Cabernet Sauvignon Rosé 2023-as évjárata, míg a vörösbor kategóriában a Bartal Víno Kft. (Bartal László tulajdonos) Dunaj 2020-as évjáratú bora lett. „A verseny nem titkolt célja volt, hogy a felvidéki magyar borászok borai közül három kategóriában kiválasszuk a legjobbakat, hogy ajándékba tudjuk adni a városunkba érkező delegációknak.

A vásár látogatóit üdvözölte Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke is, aki elismerő szavakkal méltatta a nagyszerűen megszervezett rendezvényt. Mint elmondta, a vásár egy lehetőség, hogy lerójuk tiszteletünket a hagyományok előtt, valamint, hogy megköszönjük elődeinknek, hogy nekünk is módunk van megünnepelni mezőgazdászaink és borászaink kitűnő munkáját és mindazokét, akik a vásáron felvonultatják termékeiket.

Köszönhetett mondott a megyei intézmények vezetőinek és a megyei képviselőknek, hogy együtt képesek olyan döntéseket hozni, amelyek által a a régió jelentős fejlődést ér el.A vásár kínálata idén is választékos, minden megtalálható itt, ami szem szájnak ingere, erről tanúskodnak Németh Tímea helyszínen készült felvételei is

(Németh Tímea/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »