Visszautasítja a nővérkamara a kormány konszolidációs intézkedéseit

Visszautasítja a nővérkamara a kormány konszolidációs intézkedéseit Kulcsár Péter2024. 09. 19., cs – 16:19

Visszautasítja az Egészségügyi Nővérek és Szülésasszisztensek Szlovákiai Kamarája (SKSaPA) a kormány konszolidációs intézkedéseit, amelyek meggátolják a nővérek, a szülésasszisztensek és a többi egészségügyi dolgozó bérének emelését. A kamara figyelmeztet, hogy ez csak elmélyíti a szakemberhiányt.

Hírdetés

„Sajnálatos, hogy a kormány az egészségügyi tárca beleegyezésével kitárja az ajtót a nővérek és szülésasszisztensek újabb exodusa előtt. A kormány konszolidációs intézkedései lassítják a bérek valorizálását, és ez a már most is rendkívüli nővérhiány mellett azt eredményezi, hogy további gyakorlott nővérek hagyják el az országot, és a fiatal generációk tagjai, akiknek a helyükre kellene lépniük, a tanulmányaik befejezése után inkább azonnal külföldre mennek” – jelentette ki Iveta Lazorová, a kamara elnöke. Hozzátette, hogy már most is 14 ezer nővér hiányzik a rendszerből.

A kamara elfogadhatatlannak tartja a kormány elvárását, hogy a nővérek és ápolók arra dolgozzanak, hogy az állam csökkentse az adósságait. „Felszólítjuk a kormányt, hogy ne hazardírozzon tovább az emberek egészségével, és ne üldözze külföldre a nővéreket. Hiszen a szociáldemokrácia egy olyan politikai elképzelés, amely a polgári, politikai és a szociális jogokat is biztosítani hivatott a társadalomban. De ennek most semmi köze az egészségügyi dolgozók szociális jogainak garantálásához” – tette hozzá Lazorová.

A kormánykoalíció kedden (szeptember 17.) ismertette konszolidációs intézkedéseit, amelyek révén 2,6-2,7 milliárd euróval csökkennének az államkassza kiadásai, és jövőre a GDP 4,7%-ára csökkenne a hiány. Az intézkedések között szerepel az egészségügyi dolgozók bérének alacsonyabb, 3%-os valorizálása.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »