Szentendrei pillanatkép: ilyen az élet a mobilgát árnyékában

Szentendrei pillanatkép: ilyen az élet a mobilgát árnyékában

Szentendrén és Leányfalun is egyelőre nyugodt az árvízi helyzet, de azért néhány helyen már felbukkant az ár.

A Dunakanyar ékkövének is tartott Szentendrén nem sokat érezni az árvízből. A város nyugodt, bár a korábbiakhoz képes mintha kevesebb autó lenne az utakon. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a Szentendrei-szigeten élők csak a tahi hidat használhatják, mivel leállt a kompközlekedés. Ezért a szigeten lakók közül sokan inkább nem ülnek autóba. Amúgy ez is bizonyítja, hogy a Szentendrén a naponta tapasztalható forgalmi dugók főleg a szigetre költözők miatt alakulnak ki.

A városban sok turista sétálgat, nézelődik, élvezi a kellemes őszi napsütést. Az éttermek, kávézók még a Duna-parton is zavartalanul működnek, bár kissé bizarr látványt nyújtanak a mobil gát tövében üldögélő vendégek. A Duna egyelőre csak a gát alját érte el, de az előrejelzések szerint a vízszint a hét végéig még biztosan emelkedni fog.

Szentendre belvárosa a mobilgát tövében, a Duna parton kávézókkal. Forrás: Infostart

Szentendre belvárosa, a mobilgát tövében, a Duna-parton kávézókkal. Forrás: Infostart
A Bükkös-patak legalsó szakasza jócskán megáradt, mivel a Duna visszaduzzasztotta, bár a víz a szentendrei piacig sem ér el. Noha a gát messze a víz szintje fölé magasodik, néhány patakparti ház elé már homokzsákokat pakoltak.

Hírdetés

A Bükkös-patakot jócskán visszaduzzasztotta a megáradt Duna. Forrás: Infostart

A Bükkös-patakot jócskán visszaduzzasztotta a megáradt Duna. Forrás: Infostart
Viszont a Dunakorzó folyam felőli oldala teljesen víz alatt áll. Így elúszott a város egyik legkedveltebb vendéglátóhelye, a Kacsakő bisztró is, amelynek helyét most teljesen átvette a Duna. Ugyanez a helyzet a Postás strandon és a mellette lévő teniszpályán is. Az árvízi védekezés miatt nem használható a Duna menti kerékpár út, az Eurovelo 6-os sem, így aki biciklizni akar, az kénytelen a 11-es út mellett, az autók között tekerni.

Szentendre, Duna part. A Kacsakő helyét teljesen elborította a víz. Forrás: Infostart

A Kacsakő helyét is elfoglalta a Duna. Forrás: Infostart
Szentendre egyik leglátogatottabb vendéglője, a Határcsárda is bezárt, bár a víz egyelőre csak a kerthelyiséget öntötte el. Hasonló a helyzet a Papszigettel is, amelyet teljesen elborított a víz. Mivel ezen a folyamszakaszon a védvonal a 11-es út, ezért az ettől a Duna felé eső ártérben már mindenütt megjelent a víz. Az országút és a folyam közötti ártérbe épült házak jó része már vízben áll, máshol egyelőre csak a kertet mossa a Duna.

A Határcsárda egyelőre nem fogad vendégeket. Forrás: Infostart

A Határcsárda egyelőre nem fogad vendégeket. Forrás: Infostart
Ugyanez a helyzet Leányfalun is, ahol a 11-es út hegy felőli oldalán biztonságban vannak az ingatlanok. Viszont a dunai oldalon már sok helyen derékig ér a víz.

A leányfalusi futballpálya. Forrás: Infostart

A leányfalusi futballpálya. Forrás: Infostart
Az áradás egyelőre csak a focipálya Dunához közelebbi végét érte el, a játéktér amúgy még teljesen száraz. A faluház sincs veszélyben, mivel azt az országúttal azonos magasságúra emelt alapra építették.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »