Fico vajon Mečiaron is túltesz majd? Kormányának nem lesz könnyű dolga a konszolidációs intézkedések miatt

Fico vajon Mečiaron is túltesz majd? Kormányának nem lesz könnyű dolga a konszolidációs intézkedések miatt

A konszolidációs intézkedések gyakorlatba való átültetése után a kormány népszerűsége nagy valószínűséggel csökkenni fog – véli Tomáš Koziak politológus.

„A konszolidációs csomag negatív hatással lesz a koalíciós pártok preferenciáira. Ez mindenhol, minden országban így van. Amikor a lakosság életszínvonala csökken, csökken a kormánypártok népszerűsége is”

– mondta a SITA ügynökségnek.

A koalíció 2,6–2,7 milliárd eurós konszolidációt tervez. Az áfa alapkulcsa a jelenlegi 20 százalékról 23 százalékra emelkedik

Faux pas

Ugyanakkor rámutatott, hogy a konszolidációs csomag emberekre gyakorolt ​​hatásai nagyok lesznek, és jelentősen érintik a Smer szavazóit, vagyis a lakosság közép- és alsó jövedelmi csoportját.

„Szép, hogy az élelmiszerek áfája 19 százalékra csökken, de ha az összes többi áru és szolgáltatás áfája három százalékponttal 23 százalékra növekszik, az az árakon is meg fog jelenni. Az utazás is drágább lesz, és így tovább. Nem is beszélve Kamenický pénzügyminiszter kommunikációs faux pas-járól, aki nagyon ostoba módon kommentálta a könyvek megemelt áfáját, ami felrobbantotta az internetet – akár viccekkel, akár felháborodott megjegyzésekkel”

– mondta Koziak.

Kamenický kedden azzal indokolta a könyvek áfájának 10-ről 23 százalékra emelését, hogy „a könyvek a lakosság túlnyomórészt gazdagabb rétegeinek kiváltságai”. A politológus szerint nem lesz könnyű dolga Robert Fico miniszterelnök kormányának a következő években. Koalíciós partnereinek preferenciái már most is zuhannak.

Kamenický reagált az őt ért kritikákra: Én vagyok az első, aki a lehető legműveltebb társadalomra vágyik

Ficón nagy lesz a nyomás

Hírdetés

„Az SNS már gyakorlatilag az összes felmérésen a parlamenti választási küszöb alá esik, és a Hlas is lassan, de csökken. A koalíció problémaforrása Andrej Danko, aki kezdi nyilvánosan kiteregetni a koalíció szennyesét” – mutatott rá Koziak. Szerinte a szlovákiai gazdasági problémák nem növelik a kormány népszerűségét, mert az emberek élete nehezebb lesz.

„Ha ezeket a dolgokat összeadjuk, akkor nagy nyomás nehezedik Robert Ficóra, és még csak a kormányzás első événél tartunk. Amikor sarokba lesz szorítva, valószínűleg nagyon kemény kormányzati politikát fog folytatni, amely sok tekintetben még a Vladimír Mečiar alatt tapasztaltakat is felülmúlhatja. Már rájött a dologra, ami a médiát, az ellenzékhez való hozzáállását, stb. illeti”

– vélekedik Koziak.

Ügyes szónok

Szerinte a társadalmi nyomást és az állampolgárok elégedetlenségét a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok esetleges kompenzációs intézkedéseit mérsékelhetik, valamint az, hogy a miniszterelnök miként fogja kommunikálni a lakosság életszínvonalának csökkenését.

„Tudjuk, hogy Robert Fico nagyon jó szónok, és szavazói elhihetnek neki olyan dolgokat, amit más pártok szavazói soha nem hinnének el vezetőiknek. Hiszen egészen a közelmúltig Iveta Radičová kormányára hivatkozhatott, hogy mindenért az a hibás. Ezt mantraként ismételgette jóval azután, hogy Radičová már nem is volt hatalmon. Ugyanezt teszi most Igor Matovič és Eduard Heger káoszkormányával kapcsolatban”

– mondta Koziak.

Az ellenzék ügyetlensége

Szerinte az ellenzék eddig nem használta ki eléggé a politikai küzdelemben azt, hogy a kormány annak ellenére, hogy anyagilag megterhelte az állampolgárokat, megemelte a fizetését.

„Költségvetési szempontból nem nagy tétel, de a szimbolika szempontjából ez olyasmi, amiről Fico szavazói is hallhattak volna, de erről egyelőre nem sokat hallottunk az ellenzéktől, ami kicsit meglepő” – jegyezte meg Koziak.

„El tudom képzelni, hogy ha Robert Fico ellenzékben lenne, ez óriási téma lenne számára, és minden pillanatban emlékeztetne arra, hogy a miniszterelnök annyit keres havonta, mint egy munkás vagy egy takarítónő egész évben. Ez az ellenzék kommunikációs ügyetlenségének egyik jele, illetve annak, hogy Robert Fico szavazói sok szempontból másként gondolkodnak, mint például a Progresszív Szlovákia szavazói”

– zárta gondolatait.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »