Az új tanévben több változást vezetnek be az oktatás minőségének javítása érdekében

Szeptember másodikán több mint 740 ezer alap- és középiskolás tanuló népesítette be a nyári szünidő idejére elárvult tantermeket. Az oktatási tárca tájékoztatása szerint ebbe a létszámba beletartozik a több mint 62 ezer elsős kisdiák is.

Az új tanév a tárca szerint több tervezett változással és újdonsággal jár majd, melyek célja az oktatás minőségének javítása. „Ez a tanév az „oktatási bársonyos forradalom” jegyében telik majd.  S hogy mi indokolja ezt a megnevezést? Az a tény, hogy a gyakorlati változások, melyeket bevezetünk, a már működő folyamatok megerősítésére szolgálnak, nem pedig a korábbi gyakorlat elvetésére“ – jelentette ki Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási miniszter.

Kifejtette, hogy a minisztérium fejleszteni kívánja az oktatási rendszert, hogy az hatékonyabban szolgálja a tanulókat és a pedagógusokat. „Mindezt úgy, hogy közben nem feledkezünk meg arról, hogy számtalan jó gyakorlat már működik“ – hangsúlyozta.

Ebben a tanévben további 400 alapiskolában állnak át az új oktatási rendszerre, s a tantervet a kor követelményeihez igazítják.

Hírdetés

„Olyan iskolákra van szükségünk, melyek a gyerekeket gyakorlati készségekkel és kritikai gondolkodással vértezik fel. Sikeres fiatal generációt kell nevelnünk, mely képes a problémák megoldására és meg tud felelni a kor kihívásainak“ – folytatta Drucker.

Hozzátette, hogy változásokat vezetnek be a pedagógusok béren felüli juttatásainak területén, bővítik a jogosultak körét és növelik azok támogatását, akik nehezebb feltételek mellett dolgoznak, például olyan iskolákban, ahol nagyobb számban tanulnak szociális szempontból hátrányos helyzetű gyerekek.

Az oktatásügy nagy hangsúlyt helyez a tanulóifjúság lelki egészségére is, s kulcsfontosságúnak tartja a tanulókat aggasztó problémákról folytatott őszinte kommunikációt.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »