Kültéri vakolatok: melyiket válasszam? (x)

Kültéri vakolatok: melyiket válasszam? (x)

Sok laikus számára a kültéri vakolat nem egyéb, mint a ház színe, pedig jóval nagyobb jelentősége van annál, ugyanis a napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró hőszigetelés elengedhetetlen rétege.

A megfelelő külső vakolat kiválasztásánál tehát az amúgy szintén fontos esztétikai szempontok mellett a hőszigetelő tulajdonságokat is mérlegelni kell, illetve a sokféle típusból meg kell találni a falazat anyagának megfelelő vakolatot. Cikkünk segít tisztába tenni az alapfogalmakat, hogy megkönnyítse a döntést, tarts velünk, ha nem tudod, milyen vakolatot válassz!

A kültéri vakolatok típusai

A MesterekFutára vakolat kínálatában rengeteg különböző típusú, zsákos és vödrös kiszerelésű, kül- és beltéri használatra egyaránt alkalmas építőanyagot találunk, ami megnehezíti a döntést, ha nem vagyunk tisztában az egyes fajtákkal.

Az ún. alapvakolatokat közvetlenül a falazóanyagra kell felhordani, vagyis habarcsként funkcionál. Többféle típusa létezik, például hőszigetelő, lélegző vagy a vályogvakolat.

A színezett, gyárilag előkevert vödrös kiszerelésű vékonyvakolatok vékony fedőréteg kialakítására alkalmasak, ezek biztosítják az épület megjelenését, színét. A homlokzati hőszigetelés és az alapvakolat fölé kerülnek, és hosszú távon biztosítják a felület védelmét a nedvességgel, a széllel, a repedésekkel és más sérülésekkel szemben.

Alapvakolat fajták

Hírdetés

Gyakran okoz problémát főként a régebbi, vízszigeteléssel nem rendelkező vagy hibásan kivitelezett épületek esetében a falak vizesedése. Ez az épület állékonyságát veszélyezteti, továbbá penészedést okoz, ami nemcsak esztétikai probléma, de az egészségre is ártalmas. Ilyen esetekben a lélegző vakolat jelenthet megoldást, amely ugyan nem helyettesíti a vízszigetelést, de segít elpárologtatni a falban rekedt nedvességet. Megelőzésképpen is használható vízszigeteléssel együtt telepítve.

A hőszigetelő vakolatok különféle adalékanyagoknak köszönhetően magas hőszigetelő képességgel rendelkeznek, és tökéletesen alkalmasak a homlokzati hőszigetelő rendszerek kiegészítésére a még nagyobb energiamegtakarítás érdekében. Bizonyos esetekben, ha a hőszigetelő lapok felragasztása nem lehetséges, önmagában is alkalmazható, de közel sem olyan jó eredménnyel.

A cementet nem tartalmazó és jó páraáteresztő képességgel rendelkező vályogvakolat a vályogból épült családi házak energetikai felújításához alkalmas.

Speciális vékonyvakolatok

A homlokzatok hőszigetelése kapcsán sort kell keríteni az épületek talajjal érintkező szerkezeti elemeinek, a lábazatoknak a szigetelésére is. A speciális lábazati vakolatoknak víz- és fagyállónak, valamint a mechanikai sérülésekkel szemben ellenállónak kell lenniük.

A szilikon és szilikát alapú vékonyvakolatok modern megoldást jelentenek, nagyon jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek, kiválóan alkalmasak kőzetgyapot hőszigetelésekhez is. Sokáig megőrzik eredeti színüket, erősek, nem hajlamosak a repedezésre, szennyeződéstaszítóak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »