Čaputová aláírta a lex Ukrajna törvénycsomagot

Čaputová aláírta a lex Ukrajna törvénycsomagot

Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírta az ukrajnai helyzettel kapcsolatos néhány kiegészítő intézkedésről szóló törvényt, az úgynevezett lex Ukrajnát.

A módosítások szabályozzák a menekültek elhelyezésére irányuló támogatást, az ukránok útvám és autópályadíj alóli mentességét, valamint a menedékjog kérdését – tájékoztatott Martin Strižinec, a köztársasági elnök szóvivője.

Hírdetés

Čaputová pénteken kijelentette, ragaszkodik a jogszabály módosításához, abból a célból, hogy a szlovák állampolgárokat megvédjék a bérleti szerződések felmondásától. A köztársasági elnök egyes településekről érkező információk alapján úgy látta, fennállhat a veszély, hogy felmondják egyesek lakosok lakásbérleti szerződését, különösen olyan bérlőkét, akiknek anyagi gondjaik vannak. Úgy látja, ez megtörténhet, mert az ukrán állampolgárok elhelyezéséhez nyújtott állami hozzájárulás anyagilag előnyösebb lehet, mint ha szlovák állampolgároknak adnák bérbe a lakást.

Múlt hét kedden a parlamenti képviselői elfogadták az ukrajnai helyzettel kapcsolatos néhány egyéb intézkedésről szóló tör-vényt. A parlament gyorsított eljárás keretében tárgyalta az úgynevezett lex Ukrajnát. A törvény szabályozza a menekültek szállásköltség-támogatását és ennek feltételeit, a támogatás összege 500 és 1250 euró között lehet. Ezt a támogatást az önkormányzaton keresztül fizetik ki. A lex Ukrajna foglalkozik az ukrán állampolgárok útvám- és autópályadíj alóli mentesítésével, valamint az Ukrajnából érkező menekültek sürgős orvosi ellátásra való jogosultságával. A jogszabály foglalkozik a menedékkérőkkel, azok munkaviszonyával, lakhatásával is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »