Vásárlói vélemények webshopokban: kiderült, mekkora részük hiteles

Vásárlói vélemények webshopokban: kiderült, mekkora részük hiteles

A webáruházakban, webshopokban kereskedők által alkalmazott értékelési rendszerek nagy része nem tükrözi hitelesen a fogyasztói véleményeket az online térben – fedte föl az európai versenyhatóságok közös vizsgálata. Pedig tudnák biztosítani a hitelességet, mutatjuk, milyen információkkal.

A 26 európai uniós tagállam, valamint Izland és Norvégia összehangolt vizsgálatát koordináló Európai Bizottság nemrég közzétette a közös fellépés eredményeit annak az összeurópai gyorsvizsgálatnak, amely a fogyasztói vélemények megjelenítését tekintette át az online kereskedelemben.

A vizsgálat, amelyben magyar részről a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is részt vett, öszesen 223 nagyobb weboldalt ellenőrzött a fogyasztói értékelési rendszerük szempontjából. A hatóságok a weboldalak 51%-a (144) esetében nem tudtak meggyőződni arról, hogy a közzétett fogyasztói vélemények hitelesek – vagyis biztosan olyan fogyasztók tették közzé őket, akik ténylegesen használták az adott terméket vagy szolgáltatást.

104 weboldal egyáltalán nem ad tájékoztatást arról, miként gyűjtik és dolgozzák fel a fogyasztói véleményeket. Csupán 84 weboldal tette elérhetővé ezeket az információkat magán az értékelő oldalon, míg a többi kereskedő csak „apró betűkkel”, például a szerződési feltételeik között szerepeltette őket.

A webshopok több mint fele (118 hely) nem adott információt arról, miként előzi meg, hogy hamis értékelések kerüljenek ki az oldalára. 176 weboldal nem közölte, hogy belső szabályzatuk tiltja-e az ösztönzés hatására írt (például anyagilag jutalmazott) fogyasztói véleményeket, ha pedig nem tiltja, akkor hogyan biztosítják, hogy ezek elkülöníthetőek legyenek a nem ösztönzésért cserébe írt véleményektől.

A vizsgálatban részt vevő hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy

a vizsgált weboldalak legalább 55%-a valósíthat meg tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, és további 18%-kal kapcsolatban voltak fenntartásaik.

A Gazdasági Versenyhivatal tavaly ajánlásokat fogalmazott meg a piacok szereplőinek a hazai ételkiszállító platformok fogyasztói értékelési rendszerének áttekintése kapcsán, és további javaslatokat tett közzé az európai gyorsvizsgálat lezárultát követően annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók átlátható, egyértelmű és követhető értékelési rendszerekkel találkozzanak az online térben.

Miért visznek félre a felhasználói értékelések? Rengeteg olyan termék van, amelyek magas felhasználói értékelést kapnak, és közben rosszul teljesítenek a független – például a Tudatos Vásárlók által végzett – termékteszteken, és rengeteg olyan termék is van, amelyek alacsony felhasználói értékelést kapnak és valójában jól szerepelnek a szakértők vizsgálatain. Ennek oka lehet a hamis értékelés, de megfigyelhető, hogy jelentősen torzítja a valós vásárlói értékelések összeredményét, hogy a fogyasztók közül leginkább csak azok értékelik a terméket, akiknek szélsőségesen pozitív vagy negatív véleményük van.

Hírdetés

Hogyan segít a Tudatos Vásárlók Egyesülete?

Egyesületünk az utóbbi években számtalan háztartási gép és egyéb termék tesztjét publikálta, hogy vásárlóként ki-ki megtalálja a neki legmegfelelőbb és ezen belül a legolcsóbb terméket. A teszteket végző független szervezet, az ICRT-vel évek óta együttműködünk annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legjobb, legmegbízhatóbb gépet választhassák ki az otthonukba.

A tévéké itt, a kávéfőzőké itt, a szárítógépeké itt, a mosógépek tesztje itthűtőgépeké itta mosógatógépeké itt érthető el.

Miért és mennyit kell fizetni a tesztekért?

Tesztjeink egy része ingyenesen elérhető, másokért fizetni kell – egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint. A tesztekért azért kell fizetni, mert elvégzésük komoly pénzbe kerül, és mert partnerünk, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása.

Miért érdemes tesztek alapján vásárolni?

✓ Tesztjeink segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket.

✓ Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani.

✓ Sokéves tapasztalatunk, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

✓ A tesztekből az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni.

✓ A tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a kiválasztást.

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C jelű pályázata keretében készült.

Ez a poszt Vásárlói vélemények webshopokban: kiderült, mekkora részük hiteles először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »