Sütőtök, zeller, cékla – 3+1 zöldségkrém recept téli idénynövényekből

Sütőtök, zeller, cékla – 3+1 zöldségkrém recept téli idénynövényekből

Mit kezdjek egy fél sütőtökkel? 2 fej céklával? Maradék zellerrel? Ezen gondolkoztam, amikor a hétvégi főzéshez szedtem össze az alapanyagokat a hűtőből. Krémlevest már ettünk. Volt töltött változat is. A kenyérre kenhető vagy mártogatni való zöldségkrém tökéletes megoldás a maradékok megmentésére és kész vitaminbomba. Ekler Éva ökonagyi 3+1 zöldségkrém receptet kóstolt és próbált ki maga is.

A gyerekeink önálló életet kezdtek, „kirepültek a fészekből”, így ismét csak két főre kell menüt terveznem itthon.  Ételt nem dobunk ki! – ez a szentencia gyerek korom óta kísér, és kreativitásra sarkall a konyhában. Ezért is gondolkodtam el, mi készülhet a fél sütőtökből. És ekkor éreztem meg számban ismét annak az isteni sütőtök krémnek az ízét, amit nemrégiben a Zöld Almárium tett gazdaságlátogatáson kóstoltam a csengelei gazdaságban.

Strompf Klára és párja Björn a Csongrád megyei Csengelén élnek, 2012 óta gazdálkodnak. Csodás zöldségeket termesztenek a tanyájukon, amiket közösségi gazdaságként működtetnek: egy évre előre elköteleződött családoknak szállítanak heti rendszerességgel friss szezonális zöldséget az ország több pontjára is.

Van úgy, hogy valamiből több is terem, így meg kell oldaniuk a gyors és praktikus felhasználást. Ilyen például a sütőtök krém, amit ízletes magában is, vagy húsok mellé, vagy édesen és reggelire, vagy … ezer módja van a felhasználásnak. Amikor legutóbb, október 6-án közösségi napot tartottak és mi is meglátogattuk Őket, az ilyenkor bőséggel termő, ízletes sütőtökből kétféle sütőtökös zöldségkrém is készült. Íme az egyik változat, a rikottás sütőtök krém receptje.

Sütőtök krém

Hozzávalók:

250 g sült sütőtök ( főzni is lehet, de sülve kapja meg azt a pazar édes ízét)250 g rikotta2 gerezd fokhagymafűszerek: só, őrölt fehérbors, szerecsendió, római kömény2 evőkanál natúr joghurt

Elkészítés:

A tököt és a rikottát összenyomjuk. Lehet rusztikus is, de aki a sima krémet szereti, az turmixolhatja is.Hozzá keverjük a joghurtot.Ízlés szerint kerüljön bele fokhagyma és fűszerek.

Ez a zöldségkrém recept szolgálhat ötletként is: ha nincsen minden alapanyag otthon, érdemes a háztartásunkban található alapanyagokat kreatívan felhasználni maradékmentés gyanánt. A lényeg, hogy a család elégedetten nyugtázza: anya ismét finomat alkotott a konyhában!

Édes gyömbéres sütőtök krém

Hozzávalók:

560 g sütőtök250 g alma1 teáskanál gyömbér1 teáskanál szerecsendió1 teáskanál fahéjfé citrom leve2 evőkanál méz

Elkészítés:

A sütőtököt megsütjük, a puha húsát egy tálba kikaparjuk.Az almát lereszeljük, belekeverjük a tök pürébeA masszához adjuk a fűszereket, a citromlevet és a mézet. Krémes állaghoz botmixerrel eldolgozzuk.

Kenyérre, kalácsra vagy kekszekre is ínycsiklandó feltét.

Hírdetés

Mi fán terem? Sütőtök

Pikáns zellerkrém

A vasárnapi levesből maradt egy kevés zeller is, abból szintén kence készült, méghozzá isteni!

Hozzávalók:

1 közepes zeller hasábokra vágva1 közepes újhagyma2 gerezd fokhagyma1 evőkanál vaj0,5 dl tejszín1 evőkanál balzsamecetsó és bors

Elkészítés:

A zellert megsütjük, az újhagymát megpirítjuk.A zöldségeket összekeverjük a többi alapanyaggal.

Mártogatósként zöldségekhez, de bármi finom falathoz mennyei kísérő lehet ez a krém.

Mi fán terem? Zeller

Céklakrém

És mivel fonnyadozott 2 kisebb fej cékla is a hűtőben és volt egy kis darab gyömbérem is, ezért céklakrém készült belőle.

Hozzávalók:

Elkészítés:

A céklát héjában addig sütjük sütőben, amíg átszúrhatóvá nem puhul.A megsült céklát meghámozzuk és lereszeljük. Ha nagy lyukú reszelőt használunk, akkor a krém darabosabb lesz, a krémesebb állaghoz vágjukkisebb kockákra és késes darabolóval vagy botmixerre dolgozzuk olyan állagúra, ami szimpatikus nekünk.A felaprított gyömbért érdemes a turmixolásnál a céklához adni.Ízlés szerint keverjünk hozzá mézet és citromlevet.Ízlés szerint fűszerezzük.

Sajnos csak kevés készült belőle: mire megkóstolhattam volna, a férjem megette az egészet.

Érdemes a maradékokra kreatív alapanyagként tekinteni, és ahelyett, hogy a komposztra kerülne vagy rosszabb esetben a kukát etetnénk vele, adjunk nekik egy újabb esélyt a tányérunkon, például így zöldségkrémként. Megéri!

Mi fán terem? Cékla

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!Képek: Tudatos Vásárlók, Unspalsh.com

Ezt a tartalom a Nemzeti Kuturális Alap támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical projektje társfinanszírozásában készült.

Ez a poszt Sütőtök, zeller, cékla – 3+1 zöldségkrém recept téli idénynövényekből először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »