Megemlékezés Dolhán

Megemlékezés Dolhán

A Rákóczi Szövetség Beregszászi Szervezete idén is megemlékezést szervezett a dolhai csata évfordulója alkalmából. Kárpátalján számos emlékmű található, amelyik II. Rákóczi Ferenc szabadságharcára történő emlékezést segítik.

A rendezvény a Rákóczi Szövetség Beregszászi Szervezete kezdeményezésével jött létre a Rákóczi Szövetség támogatásával. Elsőként Beregszászban hajtottunk fejet s helyeztük el a megemlékezés koszorúját Esze Tamás mellszobra előtt.

A megemlékezést Dolhán Bodnár Olga, a Dolhai kistérség oktatási és művelődési osztály vezetője nyitotta meg, köszöntötte az egybegyűlteket. Arról szólt, hogy több mint 318 évvel ezelőtt a szabadságra vágyó magyarok, ruszinok, szlovákok összefogtak a közös osztrák elnyomók ellen.

Goncz Tibor, az esemény főszervezője magáról az ütközetről szólt, kiemelve, hogy a nép emlékezetében mennyire elevenen él még ma is ez az esemény.

Hírdetés

Csobolya József történész beszédében elismeréssel szólt arról, hogy a dolhaiak hagyománytisztelő emberek, toleránsak, így a település központi parkjában most is megfér békében egymás mellett a szovjet hadsereg elesett katonáinak állított emlékmű, a kuruc emlékoszlop és a Szűz Mária szobor.

A koszorúzás előtt elénekeltük a magyar himnuszt és elhelyeztük a megemlékezés koszorúit, majd megtekintettük a nemrég helyreállított Teleki kastélyt, ahol Bodnár Olga tartott tartalmas beszámolót.

Goncz Tibor, a Rákóczi Szövetség Beregszászi Szervezetének elnöke

 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »