Matovič sajtótájékoztatóiról hiányoznak a járványügyi szakemberek és a hitelesség

Matovič sajtótájékoztatóiról hiányoznak a járványügyi szakemberek és a hitelesség

A kormányfő a központi válságstáb tanácskozásait követő sajtótájékoztatókon vagy a járványügyi korlátozások bejelentésekor újabban egyedül viszi a show-t, eltűntek mellőle a szakértők. S ez a helyzet már nem új keletű, aminek az az üzenete a nyilvánosság felé, hogy a szakemberek és a tudósok jelenléte nem erősíti, indokolja az elfogadott intézkedéseket.

Ha a kormányfő a sajtótájékoztatón nincs egyedül, akkor az oldalán Marek Krajčí (OľaNO) egészségügy-miniszter tűnik fel, a szakértők azonban nincsenek sehol. Milan Zeman szociológus szerint ez az „egyszemélyes show“ nem támasztja alá az általa közöltek megbízhatóságát.

A héten a kormányfő kétszer értékelte az országos szűrővizsgálat eredményeit, egyszer az előzetes adatokat ismertette, másodszor az összesítetteket, ugyancsak miniszteri díszlettel, szakemberek nélkül.

A Szlovákiai Városok Uniója ezzel kapcsolatos, január 27-én közzétett állásfoglalásában elhatárolódott az országos tesztelés eredményeinek „inkorrekt és megtévesztő“ kommunikációjától. Szorgalmazták, hogy a kormány a végleges és hiteles adatokból induljon ki, elkerülve ezzel a félretájékoztatást, mivel annak elnöke, Richard Rybníček szerint már enélkül is káosz és frusztráció uralkodott el az embereken.

A kérdésre, hogy a kormányfő járványügyi sajtótájékoztatóiról miért hiányoznak a szakemberek, a kormányhivatal azt a választ adta, hogy a járványügyi bizottság az egészségügyi tárca alá tartozik, s az ülések után a szakemberek önálló sajtótájékoztatókat tartanak.

A január 27-ei helyzettel kapcsolatban elmondták, hogy a központi válságstáb tanácskozására a kormány ülése után került sor és a stáb tagjainak többsége online kapcsolódott be a megbeszélésbe, ebből adódóan a sajtótájékoztatón a kormányfő és a miniszterek voltak jelen, akik személyesen vettek részt a tanácskozáson.

Visolajský doktor szerint, aki a járvány első hulláma alatt és jelenleg is részt vesz a válságstáb ülésein, rendjén van, hogy a kormányfő és a miniszterek tájékoztatnak, s ha valakinek kérdése van az orvosokhoz, ők is rendelkezésre állnak. A kérdésre, hogy meghívják-e őket a sajtótájékoztatókra, azt válaszolta, hogy „erre többnyire nem kerül sor“, mint mondta, a média képviselői általában akkor állítják meg őt egy kérdés erejéig, amikor épp a stáb tanácskozására siet.

Hírdetés

„Másrészt viszont kérdéses, hogy hány tudós állna még ki az országos tesztelés ügye mellett, hiszen nagyon kevesen vannak. Azt gondolom, hogy a probléma gyökere az, amit kommunikálnak a sajtótájékoztatók alkalmával, s hogy ez kétségeket támaszt az emberekben“ – mondta a képviselő.

Tavaly tavasszal még a kormányfő oldalán jelent voltak a sajtótájékoztatókon a szakemberek is, például Ján Mikas tiszti főorvos, Pavol Jarčuška, a Szlovák Infektológusok Társaságának elnöke, valamint Mária Avdičová és Zuzana Krištúfková járványügyi szakemberek. Amikor április végén az intézkedések enyhítéséről számoltak be, ott volt Ján Mikas tiszti főorvos, Vladimír Krčméry, a trópusi betegségek szakértője, Zuzana Krištúfková epidemiológus és az Egészségpolitikai Intézet akkori igazgatója, Martin Smatana.

Milan Zeman szociológus, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének dolgozója szerint a kormánynak hallgatnia kéne a szakértők tanácsaira.
„A szakemberek jelenléte a sajtótájékoztatókon, ha nem is olyan mértékben, mint tavasszal, javíthatná a közöltek hitelességét és a döntések indokoltságának megítélését. A mostani helyzet olyan benyomást kelt, mintha a kormányfő és a szakemberek között ellentét lenne“ – mondta a szociológus.

Véleménye szerint a medializált információkból világosan kitűnik, hogy az ország lezárására, a kijárási tilalomra és a tesztelésre vonatkozóan eltérőek a vélemények és úgy tűnik, mintha mást tenne a kormány és mást javasolnának a szakemberek.
„S ebből adódik az intézkedések elfogadásának hiánya a nyilvánosság részéről. Az emberek nem veszik annyira komolyan, annak ellenére szerintem egyelőre többé-kevésbé fegyelmezettek, de ez nem feltétlenül lesz mindig így“ – figyelmeztet Zeman.

A tiszti főorvos december 27-én kelt rendelete értelmében a parlamenti képviselők annak ellenére is ülésezhettek az év utolsó napjaiban, hogy többen koronavírus-fertőzöttek voltak, illetve megelőző karanténjukat töltötték, mert korábban fertőzött személlyel érintkeztek. A másik törvénysértő határozat a Szlovákiába érkezők karanténkötelezettségeit szabályozza. Žilinka szerint a hivatalnak nem volt felhatalmazása arra, hogy módosítsa a karantén alóli, illetve a különleges jogállású személyekre vonatkozó kivételeket.

Felmerül a kérdés, hogy a Szlovák Közegészségügyi Hivatal vajon „felső nyomásra“ netán rosszul értelmezett lojalitásból döntött úgy, hogy tulajdonképpen semmibe vegye a saját korábbi rendeleteit? Bárhogy is van, egyik sem válik az ország hasznára, az embereknél ugyanis, bármily türelmesek és fegyelmezettek is legyenek, egyszer betelik a pohár, s ehhez a hitelvesztés az egyik legbiztosabban vezető út…

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »