30 ezer euróért vásárolt a betegségtõl állítólag megvédõ covid-medálokat egy Ilfov megyei városka önkormányzata

30 ezer euróért vásárolt a betegségtõl állítólag megvédõ covid-medálokat egy Ilfov megyei városka önkormányzata

Voluntari polgármestere, Florentin Pandele bízik ennyire a jelek szerint a dél-koreai csodanyakbavalóban, mivel a vezetése alatt álló önkormányzati cégek eddig 30 ezer eurót költöttek erre – írja a buletin.de.

Szeptemberben a közlekedési szolgálat kb. 300 dolgozójátnak vettek 930 darab Pure 02 Pack-Solid „védőmedált”, egy hónappal később pedig a szennyvízkezelő vállalat munkatársait látták el. Igaz, az itt dolgozó, szintén kb. 300 ember mindössze 60 érmét kapott.

A Koreában gyártott medálokat értékesítő cég azt állítja, hogy azok „körülbelül 1,3 méter sugarú pajzsot hoznak létre a viselője körül a levegőben, amely megakadályozza, hogy a kórokozó mikroorganizmusok megfertőzzenek bennünket”. Sőt, a termékleírás szerint védelmet nyújtanak a Covid-19 és más kórokozók ellen, valamint megszüntetik a szagokat is a védőpajzson belül.

Ezenkívül a medálok fertőtlenítik a hatókörükben lévő felületeket és anyagokat, sőt, még az újrafelhasználható arcmaszkok fertőtlenítésére is alkalmasak.

Hírdetés

A vállalat tulajdonosa, aki ezeket a termékeket hazánkban forgalmazza, azt állítja, hogy a koreai hatóságoktól megkapta az összes szükséges jóváhagyást, és hogy az FDA-engedélye is megvan. A valóság viszont az, hogy sem romániai hatóságok, sem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), sem az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nem hagyta jóvá a Pure O2 Pack-Solid medált. Továbbá az ilyen eszközök szabályozásáért felelős amerikai hatóság, az FDA (Food and Drug Administration) szerint a Pure O2 Pack-Solid-ot „az FDA nem találta biztonságosnak és hatékonynak, és nem hagyta jóvá”.

Ehelyett az FDA regisztrációs száma, az úgynevezett NDC szerepel a medál csomagolásán. Ez a szám „nem jelenti azt, hogy az FDA ellenőrizte a termék címkéjén szereplő információkat. A kiosztott NDC-számok semmiképpen sem jelentik a termék FDA általi jóváhagyását” – olvasható az NDC hivatalos honlapján.

A beszállító céget egyébként egy olyan üzletember vezette, aki ellen szervezett bűnözés keretében elkövetett adócsalás miatt folyik nyomozás.

A voluntari cégek 140 és 145 lej közötti összeget fizettek egyetlen medálért, áfa nélkül. Más országokban a terméket forgalmazó honlapok sokkal olcsóbban, már 35 lejért is kínálják a nyakbavalót – például a Fülöp-szigeteken. Peruban 85 lejbe, Németországban pedig 75 lejbe kerül egy darab.

A Tibes Medical Center azt állítja, hogy a magas árak abból adódnak, hogy – egyelőre – csak kis mennyiségeket sikerült eladniuk a termékből. Ahhoz, hogy olyan olcsók legyenek, mint Koreában vagy Kínában, jelentős mennyiségű (konténernyi), tengeren szállított terméket kellene vásárolniuk.

Fotó: www.pureo2.eu


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »