30 éve halt meg a Nirvana frontembere

30 éve halt meg a Nirvana frontembere

Harminc éve, 1994. április 5-én lett öngyilkos Kurt Cobain, a Nirvana együttes énekese, gitárosa, a grunge és az alternatív rockzene egyik legnagyobb hatású alakja.

Kurt Donald Cobain a Washington állambeli Aberdeen városkában született 1967. február 20-án. Szülei kiskorában elváltak, ezután hol anyjával, hol apjával élt, zaklatott és boldogtalan gyermekkorának egyetlen örömforrása egy ajándékba kapott gitár lett. Iskolába járni nem szeretett, a festészet és a zene vonzotta, a Beatles és a Monkees, később a Kiss, a Black Sabbath, a Sex Pistols felvételeit hallgatta.

A punkzene vonzásába kerülve tanulmányait elhanyagolta, inni és drogozni kezdett, végül az iskolából is kimaradt. Egy idő után már haza sem járt, barátoknál és rokonoknál húzta meg magát, nemegyszer a híd alatt vagy várótermekben aludt, 1985-ben vandalizmusért felfüggesztett büntetést kapott.

A Melvins nevű helyi punkegyütteshez csapódott, majd Fecal Matter néven saját együttest alapított, de senki nem figyelt fel rájuk. Húszéves volt, amikor Krist Novoselic basszusgitárossal összehozták a Nirvanát, első fellépésük egy házibuliban volt. A trió dobosok egész sorát fogyasztotta el, mígnem 1990-ben rátaláltak Dave Grohlra, aki jelenleg a Foo Fighters énekes-gitárosa.

Hírdetés

A hirtelen jött siker félelemmel és bizonytalansággal töltötte el Cobaint, aki mindig is a fősodorral, az elittel szemben határozta meg magát, művészi értelemben is. A folyamatos turnék, a média állandósult figyelme és gyomorpanaszai miatt heroint kezdett használni, mániás depressziója súlyosbodott. 1992-ben feleségül vette Courtney Love-ot, a Hole együttes énekesnőjét és lányuk született, de kapcsolatuk korántsem volt stabilnak és kiegyensúlyozottnak mondható. Mindketten drogot használtak, folyamatosan veszekedtek, 1993-ban egy verekedésbe torkolló vita végén mindkettejüket letartóztatták.

A Nirvana zenéjén ez nem érződött, harmadik, egyben utolsó lemezük, az In Utero – bár nem lett olyan siker, mint a Nevermind – 1993-ban a listák élén nyitott, Cobain szövegei vívódásait tükrözik, sokak szerint már öngyilkosságát vetítik előre.

Az együttes 1993-ban emlékezetes Unplugged koncertet adott az MTV zenecsatornán, majd európai turnéra indult. Cobain 1994. március 4-én egy római szállodai szobában részegen túladagolta magának az altatókat és kómába esett, a turnét félbe kellett szakítani. Mentális állapota tovább rosszabbodott, és hazatérve megpróbálkozott az elvonókúrával.

A kezelést nem csinálta végig, a klinikáról április 1-jén távozott, hollétéről napokig nem tudtak. Holttestét csak 1994. április 8-án fedezték fel seattle-i otthonának egyik melléképületében, a hivatalos vizsgálat szerint április 5-én lényegében halálos mennyiségű heroint adott be magának, majd lőfegyverével fejbe lőtte magát.

Jóllehet a zenész rajongóinak és családjának címzett hosszú búcsúlevelet hagyott hátra, azonnal terjedni kezdtek az összeesküvés-elméletek, amelyek szerint gyilkosság történt. Cobain halálával bekerült a 27-esek klubjába, vagyis a huszonhét éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között meghalt zenészek – Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Amy Winehouse – közé.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »