25 éves a hévízi Szentlélek-templom

25 éves a hévízi Szentlélek-templom

A Szentlélek-templom Bocskai János építész tervei alapján, három év alatt készült el Hévízen, a város és a lakosság támogatásával, és 1999. szeptember 9-én szentelte fel Szendi József nyugalmazott érsek. A templomszentelés 25. évfordulója alkalmából szeptember 13-án ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György veszprémi érsek Kiss László hévízi esperes-plébánossal, valamint a paptestvéreivel.

Kiss László esperes-plébános köszöntötte a főpásztort, az ünnepségen megjelent vendégeket, köztük a térségi polgármestereket, valamint az egyházi és világi vezetőket. Visszatekintett a templom építésének történetére, amely Bencsik apát kezdeményezésére indult, miután a régi templomot lebontották, és a hívek számára nem volt megfelelő méretű imahely.

A templom kék színe és hét tornya különleges jelentéssel bír: a Szentlélek hét ajándékát szimbolizálja – mondta az esperes részletesen beszélt a templom építésének és fenntartásának kihívásairól.

Köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a templom építésében, és mindazoknak, akik ezidáig szolgálatot teljesítettek a templomban. Végezetül hálát adott a mindenható Istennek a templom fennmaradásáért és azért, hogy a hívek a nehéz időkben is lelki menedékre találhattak benne. Különösen a covidjárvány alatt, amikor a templom nyitva maradt, hogy a hívek lelki vigaszt találhassanak.

Kiss László esperes külön megemlékezett azokról a káplánokról, akik az évek során vele szolgáltak, és köszönetet mondott nekik elkötelezettségükért.

Udvardy György veszprémi érsek prédikációjában az üdvösség üzenetére helyezte a hangsúlyt. Homíliáját azzal kezdte, hogy „ma üdvösség költözött ebbe a házba (vö. Lk 19,9). Isten fia azért jött, hogy üdvözítse az embert, hogy megváltsa, hogy éltesse, hogy szentségben megtartsa. Az üdvösség házában vagyunk testvérek. Az üdvösség költözött ebbe a házba 25 évvel ezelőtt”.

Isten jelenléte állandó a templomban, és az emberek közösségi életének középpontjában van – mondta a főpásztor. – A templom nemcsak fizikai értelemben áll középpontban, hanem lelki iránytűként is szolgál, amelyhez az ember élete viszonyul. 

Az érsek külön megemlékezett azokról, akik az elmúlt 25 évben ezen a helyen keresztelkedtek, házasságot kötöttek, vagy a szentségekből merítettek erőt. A jubileum kapcsán hangsúlyozta, hogy bár a visszatekintés fontos, az Egyház emlékezése mindig a jövő felé irányul. A múlt eseményei a jövő építését szolgálják. 

Hírdetés

Arra buzdította a híveket, hogy ragaszkodjanak a vasárnaphoz és a templomhoz, mert ezek jelentik életük forrását. „A templom a vasárnap szentségét tartja előttünk. Milyen könnyen lemondunk erről, hivatkozva sok mindenre. Meg kell küzdeni a vasárnapért. A templom felkiáltójelként áll előttünk,

Milyen nagy ajándék főegyházmegyénk, de az egész magyar egyház számára, hogy a jövő évben április 26-án boldoggá avathatja az Egyház Bódi Mária Magdolnát, aki fogadalmat tett az Úr Jézusnak, egész valójával követte őt, egész lényével, tisztaságával, és ezt védelmezve adta oda az életét Krisztusért. Ez egy gyümölcs, de olyan gyümölcs, ami erőforrást jelent mindannyiunk számára.

Testvérek, a Szentlélekre kaptunk meghívást. Zakeus, gyere le, a te házadban kell ma megtérnem, és üdvösség költözött ebbe a házba. Így tekintsünk mostani ünneplésünkre. Így tekintsünk erre a templomra és minden egyes más templomra, ahol az Isten lakást vesz az ember körében. Nagy a mi méltóságunk, nagy a mi méltóságunk ára, de Jézus Krisztus ezt megadta nekünk, és a Szentlélekre hív. Ámen” – zárta szentbeszédét Udvardy György veszprémi érsek.

Udvardy György érsek prédikációja teljes terjedelmében ITT olvasható.

A szentmise végén Bedy Imre balatonedericsi plébános, volt hévízi káplán köszönetét és háláját fejezte káplántársai nevében is ki Kiss László esperes-plébánosnak, hogy a „hévízi plébánián otthont, lakást kaptak, a templomban pedig megkapták a lehetőséget, hogy első papi szolgálataikat elvégezzék, formálódjanak, tanuljanak, s olyan emberekké legyenek, akik az Úr szőlőjében önállóan is tudnak tevékenykedni”.

A szentmisén közreműködött a templom Ardens Ignis kórusa, Nagy István kántor-karnagy vezetésével; valamint a templom volt gyermek- és ifjúsági kórusa és a mostani gyermek- és ifjúsági kórus, Kiss Viktória karnagy vezetésével és Pál Zsolt orgonista-karnagy kíséretével, akik kisgyermekként szintén a templom gyermekkórusának tagjai voltak.

Az ünnepélyes szentmise után szeretetvendégséget tartottak.

A búcsúi szentmise a Veszprémi Érsekség Facebook-oldalán visszanézhető, valamint egy archív felvétel a templom felszenteléséről IDE KATTINTVA megtekinthető.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »