1956 antikommunista hőseire emlékezett a Betyársereg

Október 23-án Esztergomban egy nagyszabású rendezvény keretében rótta le kegyeletét a Betyársereg ’56 harcosai előtt. A hazafias sportmozgalom eszmei vezérfonalának szerves részét képezi a „soha többé kommunizmus”-elve, így kiemelt fontosságú ünnepként emlékeztek a hatvanhét évvel ezelőtti felkelésre.

A látványos megemlékezés az Aranykorsó Betyárbástyában kezdődött, ahol a pesti utcák barikádjait idézték meg egy korhű makettel. A résztvevő szervezetek – Betyársereg, a házigazda Tábori Betyárok, a Szabad Betyárok, HVIM, MÖM, Legends Hungary ME, Valkűr 88, Mi Hazánk – innen vonultak a Bazilikánál található Sötét Kapuhoz. A vonulásban és a megemlékezésben korhű katonai járművek is részt vettek.

A Himnusz közös eléneklése után Nagy Norbert a HVIM részéről az esztergomi helytörténet ismertetésével kezdte beszédét, melyben felidézte a Sötét Kapunál történt tragikus eseményeket. A fegyvertelen tüntetők közé lövő harckocsi képzeletbeli árnyékát minden évben a megemlékezés mécsesei űzik el az áldozatok emlékére kihelyezett tábláról.

Hírdetés

Barcsa-Turner Gábor, a HVIM vezetője az ’56-os események kapcsán annak baloldaliság-mentességét hangsúlyozta. Az utcán akkor harcolók olyan példaképek előttünk, emlyek nyomdokába minden hazafinak köteleéssge lépni, a saját módján és a saját eszközeivel, így küzdve egy tradícionális alapokon nyugvó jobb világért.

A beszédek szüneteiben Vári-Kovács Péter színművész adott elő a forradalomhoz kapcsolódó ismert és kevésbé ismert hazfias dalokat. Az utolsó felszólaló Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője volt.

Beszédében kiemelte a magyarság kommunizmus elleni harcban nyújtott teljesítményét, melynek köszönhetően az antikommunizmus a magyarság genetikai kódjába épült. Ez és a szabadság szeretete a hazafiság fontos összetevője, melyet aktív cselekvéssel, állandó tettrekészséggel kell párosítani.

A megemlékezést koszorúzás, majd a Szózat közös eléneklése zárta.

Betyársereg


Forrás:betyarsereg.hu
Tovább a cikkre »