Zúgolódik az ellenzék, szerintük a SIS-igazgató kinevezése bizonyítja, hogy Pellegrini Ficot szolgálja

Pavol Gašpar kinevezése a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) élére a bizonyíték, hogy Peter Pellegrini államfő Robert Fico (Smer-SD) kormányfőt szolgálja hűségesen, és nem az ország lakosságát – reagált az ellenzéki SaS a kinevezésre.

jelentette ki Branislav Gröhling pártelnök.

Mária Kolíková, az SaS alelnöke, korábbi igazságügyi miniszter szerint Gašpar kinevezése újabb csapás a jogállamra.

„A kormányfő elleni merénylet után kiváltképp csakis olyan embert lenne szabad kineveznie az államfőnek az SIS élére, akinek sem szakmai felkészültségével kapcsolatban, sem morális szempontból nem merülnek fel kételyek. Ifjabb Pavol Gašpar kinevezésével Pellegrini bebizonyította, hogy Ficót szolgálja, és nem Szlovákia összes állampolgárát”

tette hozzá.

PS: Pellegrini a koalícióhoz lojális, Gašparnak nincs meg a szakmai tapasztalata

Hasonlóan vélekedik a szintén ellenzéki Progresívne Slovensko is. Szerintük Pavol Gašpar kinevezése azt bizonyítja, hogy Peter Pellegrini köztársasági elnök a kormánykoalícióhoz lojális államfő.

A párt szerint Gašparnak nincs meg a szakmai tapasztalata ehhez a fontos poszthoz, rámutatott a homályos vagyoni helyzetével kapcsolatos kérdésekre és arra a megkérdőjelezhető módra, ahogyan a kormány ideiglenesen kinevezte a SIS helyettesi posztjára.

„Nem világos, miért húzta ennyi ideig a kinevezést az államfő, és hogy utánajárt-e a jelölttel kapcsolatos fenntartásoknak”

mutatott rá Martin Dubéci, a PS parlamenti frakciójának elnöke, a SIS ellenőrző bizottságának tagja. Dubéci szerint az államfő még a Robert Fico  miniszterelnök elleni merénylet után sem látott okot arra, hogy megvizsgálja, ki tölthet be egy ilyen fontos pozíciót.

„Csak most döntött, amikor közeledik a várva várt megállapodás a parlamenti elnöki poszt betöltéséről”

Hírdetés

tette hozzá.

Zuzana Števulová, a SIS ellenőrző bizottságának tagja megjegyezte, hogy a PS a következő parlamenti ülésre javaslatot nyújtott be a parlament régóta betöltetlen elnöki posztjára vonatkozóan.

„Határozati javaslatunk kötelezi a parlamentet, hogy hirdesse ki az elnökválasztást. A koalíció inkompetenciája és belső vitái miatt hónapok óta képtelen betölteni a posztot”

tette hozzá Števulová.

Pellegrini: A SIS-nek az állam, és nem a politikusok érdekeit kell képviselnie

Matovičék szerint Pellegrini elárulta a szavazóit

A Slovensko mozgalom (korábban OLaNO) Peter Pellegrini teljes kudarcának tartja az államfő döntését, egyúttal úgy vélik, Pellegrini elárulta szavazóit, akiknek azt ígérte, hogy független elnök lesz.

„Ismét úgy tűnik, hogy Peter Pellegrini kész hűségesen érvényesíteni szülőpártja, a Smer érdekeit még az elnöki hivatalban is. Azzal, hogy Pavel Gašpart nevezte ki az SIS élére, Pellegrini szó szerint kigúnyolja a Szlovákiában élő embereket, miközben teljesen ellentmond az ország egyesítésére tett ígéreteinek”

mutatott rá Veronika Remišová ellenzéki képviselő.

A KDH nem ért egyet Gašpar kinevezésével

„A KDH számított rá, hogy Peter Pelelgrini államfő hogy fogja teljesíteni ezt a tesztet a SIS igazgatójának kinevezésekor, és nem lepődött meg”

közölte a párt sajtóosztálya azzal, hogy „sajnos az elnök a koalíciós elnök irányvonalát követi, aki a kormánykoalícióhoz hűséges, tapasztalat nélküli embereket fogja kinevezni a szakemberek helyett”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »