Zentán is megtartották az új kenyér ünnepét

Szent István napján, Zentán a Kertek Helyi Közösség adott otthont az ez alkalomból rendezett ünnepi műsornak, amely a Kárpát-medence kenyere elnevezésű program része.

A rendezvény a Zentai Gazdakör szervezésében, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ közreműködésével valósult meg.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere beszédében kiemelte, hogy augusztus 20-a a keresztény államot alapító Szent István király ünnepe, aki ezáltal biztosította nemzetünk megmaradását, ugyanakkor ez a nap az új kenyér ünnepe is.

– Mi is tudjuk, de az őseink sokkal inkább érezték, hogy milyen fáradságos munkával teremtődött elő az augusztus 20-ai új cipó. Éppen ezért régen a kenyérnek sokkal nagyobb volt a becsülete: gyermekkorunkban mindannyian láttuk, hogy családtagjaink keresztet rajzolnak rá, mielőtt megszegik, ha véletlenül leesett egy darabkája, megcsókolták, amikor felemelték, és még az asztalra került morzsa sem mehetett veszendőbe – hangsúlyozta a polgármester.

Hírdetés

Ezt követően a hagyományápoló csoportok fellépése következett, ahol a közönség az Ispiláng néptánccsoport, a Kék pántlika énekcsoport, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórus és a Sarkantyú tamburazenekar produkcióit élvezhette.

A Magyarok kenyere -15 millió búzaszem program az idén Zentán kezdődött a búzavetés megszentelésével. Majd következett a búzaadományok összegyűjtése az anyaországban és a Kárpát-medence magyarlakta területein, amiből már hagyományosan a vajdasági gazdák is kiveszik a részüket, – így került el Vajdaságból is a gabona Ópusztaszerre, az összeöntés ünnepére – ezért a Szent István-napi ünnepségen a Zentai Gazdakör vezetősége köszönőlevelet adott át a szervezet azon tagjainak, akik minden évben búzát adományoztak.

Idén közel 25 tonna búza gyűlt össze Vajdaság-szerte, és ebben több mint 400 termelő vett részt.

A rendezvény a Szent István-napi ünnepi szentmisével ért véget a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban.

Dévai Lonetta


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »