Zelenszkij sikertelennek minősítette az orosz tűzszünetet

Zelenszkij sikertelennek minősítette az orosz tűzszünetet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sikertelennek minősítette azt az egyoldalú tűzszünetet, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök hirdetett ki az ortodox karácsony idejére.

„A világ ismét meggyőződhetett róla, hogy a moszkvai állítások minden szinten hamisak”

– mondta Zelenszkij szombat esti videóbeszédében.

„Állítólagos tűzszünetről beszéltek, de az orosz rakéták ismét eltalálták Bahmutot és más ukrán állásokat”

Hírdetés

– idézte az ukrán elnököt a DPA.

Nem sokkal a Moszkva által szombaton, helyi idő szerint éjfélkor (közép-európai idő szerint 22:00) bejelentett tűzszünet lezárása után a kelet-ukrajnai Harkiv régióban is robbanások történtek. Az első információk szerint egy áldozatot követeltek. Szinte azonnal éjfél után légiriadót jelentettek be Poltava, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Luhanszk régiókban, valamint az Oroszország által elcsatolt Krímben. Ukrán illetékesek szerint két civil halt meg karácsonykor az orosz ágyúzás közben a donyecki régióban található Bahmut városában.

A Kreml csütörtökön jelentette be, hogy Putyin egyoldalú tűzszünetet rendel el péntek déltől szombat éjfélig. Okként a karácsonyt említette, amelyet az ortodox hívők a napokban ünnepeltek. Kijev képmutatónak nevezte Oroszország lépését, és sok külföldi megfigyelő szerint is propagandagesztus volt – írja a DPA.

Még az érvényben lévő tűzszünet idején, szombaton, Moszkva elismerte, hogy megtorolja az ukrán támadásokat. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint ez Donyeck, Herszon és Zaporizzsja régióban történt. Ennek ellenére a szóvivő kijelentette, hogy Oroszország betartja saját tűzszünetét.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »