Kormány bejelentése: meghosszabbították a napelemes pályázatot

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Különösebb hírverés nélkül módosították a 2021 végén indult lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat határidejét, valamint a projektek fizikai befejezésének szabályait – írja a Portfolio. A napelemes pályázat hivatalos oldalán június 27-én közzétett közlemény részletezi a módosításokat, amelyeket a felhívás elején is feltüntettek. A projektek fizikai befejezésére 28, illetve 34 hónap áll rendelkezésre. Új szabályok léptek hatályba a hosszabb megvalósítás bejelentési kötelezettségével kapcsolatban. A három hónapon belüli csúszás esetén nem kell módosítani a Támogatói Okiratot, viszont ezen túli csúszás esetén törölték a határidő hosszabbításra vonatkozó bekezdést. Ez kedvező a kivitelezők és a projektek gazdái számára.

Tételes változások:

Meghosszabbították a megvalósításra rendelkezésre álló határidőt: napelem telepítése esetén 28 hónap, komplex pályázat esetén 34 hónap áll rendelkezésre a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számítva, de legkésőbb 2026. június 30-ig. Részletezték a beruházás fizikai befejezésének három hónapot meg nem haladó késedelmének szabályozását. Ezen késedelmek esetén nem szükséges a Támogatói Okirat módosítása, de a záró elszámolás során részletesen indokolni kell a késedelmet. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség üdvözölte a módosításokat, kiemelve, hogy ezek nagy segítséget jelentenek a pályázóknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudták időben befejezni projektjeiket. Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a lejárt pályázatok is befejeződjenek, elősegítve a megújuló energiaforrások elterjedését és Magyarország energiafüggetlenségének növelését.

Hírdetés

Jelenleg a 35 716 nyertes projektből csak 24 109 esetében történt valamilyen kifizetés, és a ténylegesen befejezett projektek száma ennél is alacsonyabb, mindössze 12 ezer. Ezért a piac várja a kifizetéseket, hogy tovább tudjon haladni a munkákkal.

Az összes pályázati kifizetés 58,7 milliárd forintnál tart a megítélt 124,8 milliárdból, ami jelentős lemaradást mutat, bár az elmúlt hetekben gyorsult a kifizetések üteme. A pályázat mind a négy régióban hasonló lemaradást mutat, mivel a kifizetésekkel rendelkező projektek darabszáma nagyjából a kétharmada a hatályos szerződéseknek, és a kifizetett összegek is nagyjából a felét teszik ki a hatályos szerződések összegének.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »