Zelenszkij Oscar-díjat kapott, de egyelőre még nem a zongorajátékáért…

Zelenszkij Oscar-díjat kapott, de egyelőre még nem a zongorajátékáért…

A sajtót bejárta a hírt, miszerint Zelenszkij ideiglenesen egy Oscar-díj birtokába jutott. Nem tehetek róla, de az ukrán elnök színészi teljesítménye alapján nekem rögtön Rejtő Jenő jutott eszembe. A rajongói bizonyára ismerik a történetet, amikor Gorcsev Iván, A tizennégy karátos autó főszereplője, a Rangoon teherhajó matróza alig huszonegy évesen elnyerte a fizikai Nobel-díjat.

A nagy horderejű eseménynek egyetlen, de nem elhanyagolható szépséghibája, hogy

Történt pedig, hogy Sean Penn amerikai színész és filmrendező – aki korábban az orosz invázióról indult filmet készíteni Ukrajnába, majd miután szembesült azzal, hogy más a film és más a valóság, s valójában ő sem egy Gunman, mérföldeket gyalogolva menekült a lengyel határig – most ismét Kijevbe látogatott. S ha már Zelenszkij-nézőbe indult, egy hirtelen ötlettől vezérelve magával vitte Oscar-szobrát.

– újságolta Facebook-bejegyzésében Zelenszkij, aki cserében rögvest átadta az amerikai színésznek a „Szolgálatért” elnevezésű állami érdemrend III. fokozatát, és megköszönte neki „őszinte támogatását és jelentős hozzájárulását Ukrajna népszerűsítéséhez a világban”.

A 62 éves Sean Penn kétszeres Oscar-díjas, így azért szerencsére ő sem maradt Oscar-szobrocska híján. Egyébként nincs ebben semmi rendkívüli, színészek, művészek gyakran leteszik voksukat ügyek, politikai személyiségek mellett, ki meggyőződésből, ki pedig népszerűsége fokozása, illetve támogatóinak való megfelelése érdekében.

Hírdetés

Gérard Depardieu francia színész például Vlagyimir Putyin nagy barátjának tekintette magát, igaz, a későbbi események hatására elítélte az orosz elnök „elfogadhatatlan őrült eltévelyedéseit”. De említhetjük George Clooney-t is, aki a magyarországi demokrácia miatt aggodalmaskodott, mint a kérdés szakavatott „ki tudhatná nála jobban” illetékes elvtársa.

Felesleges tovább sorolni a példákat, a lényeg, hogy

Igaz nem végleg, s csak remélhetjük, hogy – a Sean Penn szerint szabott feltétel szerint, miszerint a háború végéig bízza rá megőrzésre díjat – rövid ideig.

Bár annak alapján, hogy mennyire „politikától függetlenül” ítélnek meg manapság díjakat – lásd, hogy az ukrán rap-folk együttes nyerte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivált, illetve az ukrán nép kapta idén a Szaharov-díjat – simán kinéz Zelenszkijnek egy saját Oscar is, mi pedig – ha már Oscar, egy másik Oscar után szabadon – elmondhatjuk majd, hogy „tudtuk, csak nem sejtettük”, hogy ez megtörténhet.

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »