Závecz Research: négyen reménykedhetnek az EP-választáson

Závecz Research: négyen reménykedhetnek az EP-választáson

Az EP-listák május eleji erősorrendjét a Fidesz-KDNP vezette (39 százalék) megelőzve a Tisza Pártot (26 százalék) és a DK-MSZP-Párbeszéd közös listáját (17 százalék).

A Fidesz-KDNP EP-listájának a teljes népességen belül 28 százalékos a támogatottsága, azaz mintegy 2,2 millió szimpatizánsa van a kormánypártnak, miközben a Tisza Párt 19 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy másfél milliós tábora van Magyar Péter politikai szervezetének – derült ki a Závecz Research legutóbbi, személyes kérdezésen alapuló felméréséből, amely a választási aláírásgyűjtések hajrájában készült az RTL megbízásából.

Az rtl.hu azt írja, a DK-MSZP-Párbeszéd listája a választókorú népesség 12 százalékának támogatását élvezi, ami körülbelül egymillió főt jelent, míg a Mi Hazánk és a Momentum 4-4 százalékos táborral bír, vagyis nagyjából 300–300 ezer ember sorakozik föl mögöttük.

A Závecz Research kutatása alapján a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 150 ezer szavazója van, a mérés szerint – a Jobbikhoz és az LMP-hez hasonlóan – a teljes népességen belül 2 százalékon állnak.

A biztos részvételt ígérő, EP-listák között választani tudó szavazók körében

 • a Deutsch Tamás által vezetett kormánypárti lista 39,
 • a Tisza Párt 26,
 • Hírdetés

 • a Dobrev Klára mögött felsorakozó baloldali lista 17,
 • míg a Toroczkai László által vezetett Mi Hazánk 6 százalékon áll.
 • A kutatás eredményeit összegezve négy párt/szövetség küldhetne képviselőket az európai törvényhozásba.

  Kisebb valószínűsége van annak, hogy mandátumhoz jut a Momentum és az MKKP, de nem zárható ki, hogy átlépik az ötszázalékos küszöböt, hiszen az előbbi 4, az utóbbi 3 százalékon áll, ami hibahatáron belüli eredmény.

  A felmérés szerint a választópolgárok nyolc százaléka, nagyjából 600 ezer fő tartozik a bizonytalanok közé, akiknek a többsége a negyvenes-ötvenes korosztály tagja és kisvárosokban vagy falvakban él.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »