Trump: Ha meggyilkolnak, remélem, az USA eltörli Iránt a föld színéről

Trump: Ha meggyilkolnak, remélem, az USA eltörli Iránt a föld színéről

Donald Trump amerikai elnökjelölt csütörtökön a közösségi oldalon írt bejegyzésében Irán mint az Egyesült Államok ellenségének „megsemmisítéséről” beszélt, ami a Fehér Házban töltött időszaka legrosszabb kirohanásaira emlékeztet.

„Ha meggyilkolják Trump elnököt, ami mindig lehetséges, remélem, az Egyesült Államok kiirtja Iránt, letörli a föld színéről. Ha ez nem történik meg, az amerikai vezetőket jellem nélküli gyáváknak fogják tekinteni”

– írta Trump Truth Social platform.

Trump ezt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök rövid videójának apropóján nyilatkozta, aki szerdai amerikai kongresszus előtti beszédében megemlítette a Trump elleni állítólagos iráni összeesküvést.

Az amerikai sajtó a múlt héten arról számolt be, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata hetekkel ezelőtt megerősítette Trump védelmét, miután a hatóságok tudomást szereztek egy iráni összeesküvésről, amelynek Trump meggyilkolása volt a célja. Ez azonban nem kapcsolódik a közelmúltbeli merénylethez, amikor egy 20 éves amerikai meglőtte Trumpot egy kampánygyűlésen.

Hírdetés

A CNN arról számolt be, hogy az amerikai hatóságok „emberi forrásból” kaptak információkat Teheránnak az exelnök ellen irányuló tervéről, ami Trump biztonságának növeléséhez vezetett.

Washington és Teherán viszonya régóta feszült, és törésponthoz érkezett. Irán bosszút akar állni Qasem Szulejmáni, a Kudszi Erők – az Iráni Forradalmi Gárda titkos egysége – parancsnokának 2020-ban történt meggyilkolása miatt, amelyet Trump rendelt el, amikor még amerikai elnök volt.

Trump posztjával felidézte azt a vitatott 2019-es epizódot, amikor elnökként „megsemmisítéssel” fenyegette Iránt, ha az iszlám köztársaság támadást hajt végre „bármi, ami amerikai” ellen.

A konfrontációra azután került sor, hogy iráni tisztviselők azt mondták, hogy Trump legutóbbi kijelentései nyomán végleg lezárták a diplomáciához vezető utat a két ország között.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »