Vizsgálatot indított a kormány a nyomott földárak miatt

Vizsgálatot indított a kormány a nyomott földárak miatt

Ezt az Agrárminisztérium államtitkára jelentette be az Országgyűlésben. Farkas Sándor beszélt az ukrán gabona behozatalának tilalmáról is.

A mesterségesen lenyomott földár kiszolgáltatja a gazdákat a spekulánsoknak, és hitelhez is nehezebb jutniuk – hívta fel a figyelmet napirend előtti felszólalásában Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

„Ha egy gazdálkodó – és erre élő példa van – aki vett egy mezőgazdasági gépet mondjuk 60 millió forintért, és ha neki 100 százalék hitelfedezet kell, akkor 20 hektárt adott be érte hitelfedezetnek. Ha a bank észreveszi, hogy önök egyfajta hatósági árazással a felére levitték a földárat, akkor már 40 hektárja bánja a hitelt. És ha ilyen évek jönnek, nyakunkba az ukrán gabona az ahhoz mért ár, akkor ők csődbe fognak menni, és 1,4 millió forintos áron fogja a bank és az önök spekulánsai elvinni a földjüket. Ezt nagyon nem szeretnénk” – mondta a politikus.

Valóban vannak anomáliák a földáraknál

Hírdetés

– ismerte el válaszában Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. Mint mondta, az árképzés a földhivataloknál bejegyzett adásvételi szerződések alapján kialakult átlagár alapján történik. Ki kell deríteniük, hogy mi történt, vizsgálat fog indulni – közölte, hangsúlyozva, hogy nem akar senkit azzal gyanúsítani, hogy manipulált szerződést kötött vagy nem a valós árakat tüntette fel a szerződésben.

A gazdatársadalom védelmében, az ukrajnai gabona importját érintően megjegyezte még, a kormányzat egyik legfontosabb törekvése az, hogy jó minőségű, biztonságos élelmiszert állítson elő a szektor, „azokkal a környezetvédelmi kritériumokkal szemben, amelyek egyre nagyobb nehézséget okoznak és egyre súlyosabb károkat is okoznak a magyar gazdálkodók számára. De meg fogjuk ebben is találni azokat a megoldásokat, hogy a magyar gazdálkodók által megtermelt alapanyagokból készült élelmiszerek legyenek a magyar fogyasztók asztalán és ne külföldről, bizonytalan eredetű, vizsgálat nélkül bejövő élelmiszerek.”

Az ukrán gabonával összefüggésben az agrárminiszter helyettese megerősítette: a kormány csak a tranzitszállítmányokat engedélyezte, a Magyarországra érkezőket nem. A tárgyalások jelenleg is folynak, de a kormány kitart amellett, hogy a magyar gazdákat nem érheti kár hangsúlyozta Farkas Sándor.

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »