Víz a békéért: Komáromban ötödször ünnepelték a víz világnapját – KÉPEKKEL

Víz a békéért: Komáromban ötödször ünnepelték a víz világnapját – KÉPEKKEL

A Komárom város víz- és csatornaművei Rt., vagyis a KOMVaK a helyi Szabadidőközponttal közösen, március 22-én a Víz a békéért mottó jegyében tartotta meg a víz világnapját a komáromi Klapka téren. A játékokkal, versenyekkel és újdonságként kvízzel párosult rendezvényt, amelyen a városvezetés is képviseltette magát, mintegy ötszáz alapiskolás élvezte, s közben új ismeretekkel, élményekkel és a főszervező cég jóvoltából, díjakkal is gazdagodott.

A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az édesvízkészletek veszélyeztetettségére és a tiszta víz fontosságára, aminek minden ember számára elérhetővé kell válnia. Az ENSZ Közgyűlése e világnapot a Rio de Janeiróban 1992-ben megrendezett Környezet és Fejlődés nemzetközi konferenciát követően kezdeményezte, s azt először 1993-ban tartották meg.

„A víz világnapja a cégünknek olyan ünnepnap, mint a karácsony, s ezen a KOMVaK által kiötlött, immár ötödik rendezvényen, melybe negyedik éve a rendezvényszervezés terén megfelelő tapasztalatokkal rendelkező Szabadidőközpont (SZIK) ügyes munkatársai is besegítenek, meg is ajándékozzuk a kisdiákokat” – magyarázta a főszervező, Ruman Patrik, a KOMVaK vállalat vezérigazgatója.

Majd elmondta, hogy a 2024. évi víz világnap mottója: Víz a békéért, amely üzenete az, hogy a víz drága kincsünk, amivel takarékoskodni kell, s békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ugyanis ha az kevés vagy szennyezett, illetve ha az embernek küzdenie kell a hozzáféréséért, mindez komoly feszültségekhez vezethet.

„Például ez idő tájt a szomszédban dúló ukrán-orosz háború, továbbá a palesztin-izraeli háború sújtotta térségek borzasztó vízhiánnyal küszködnek. Ezért is törekedni kell a vízzel való takarékoskodásra és annak igazságosabb elosztására, ezzel részben hozzájárulva a béke megteremtéséhez” – fogalmazott a direktor.

Hírdetés

Hozzátette: Komárom a vizek városa, ahol még nagyon jó helyzetben vagyunk, mivel a víztartalékunknak csupán 35 százalékát használjuk fel. Elgondolkodtató, hogy miközben világszerte 8 millió embernek nincs megfelelő hozzáférése az ivóvízhez, mi azt zuhanyozásra, mosásra… is nagy mennyiségben használjuk.

Slávik Éva, a SZIK igazgatója az elmondottakat a következőkkel egészítette ki: „Korábban valamennyi helyi alapiskolába, speciális alapiskolába szétküldtük a Klapka térre szóló meghívónkat. Évről évre igyekszünk újdonságokkal színesíteni, a gyerekek számára még érdekesebbé tenni ezt a délelőtti rendezvényt. A korábbi gyakorlati foglalkozásainkat az idén kvízzel is kiegészítettük, vagyis a kisdiákok vízzel, helyi vízforrásokkal, szökőkutakkal… kapcsolatos elméleti tudását is próbára tettük”.

Miközben az 1-2. évfolyam tanulói különféle vizes játékokkal játszottak, a 3-4. osztályosok a Kincskeresés elnevezésű kvízbe kapcsolódhattak be. Annak során a SZIK sokrétű tevékenységét támogató KOMVaK mozaikszó betűit kellett megtalálniuk az általunk kijelölt hat állomáson. Ehhez helyes válaszokat kellett adniuk a „vizes” kérdésekre, amelyeket Slávik Éva Ruman igazgató úrral együtt értékelt ki, s a válaszaikért cserébe meg is jutalmazták őket. Miután az osztályok visszatértek az iskolájukba, a SZIK játékait a téren megfordult további gyerekek is kipróbálhatták.

Miközben a felszabadult, vidám nebulókat fotózgattam, bennem is megfogalmazódott a gondolat, hogy elsősorban a jövő nemzedék érdekében szükség lenne az országhatárokon belüli és az országok közötti nagyobb összefogásra legértékesebb erőforrásunk, az ivóvíz védelme és megőrzése érdekében. Az éghajlatváltozás negatív hatásai ugyanis egyre jobban érezhetőek, a népesség pedig egyre növekszik. Az országoknak egyre hangsúlyosabban kell foglalkozniuk az éghajlatváltozással, a tömeges migrációval és a politikai feszültségekkel, s egyre sürgetőbbé válik a vízügyi együttműködések középpontba állítása is. Tehát a jólét és a béke a vízen is múlik, amihez mindenkinek joga van, minden körülmények között.

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig a Földön mindenki számára biztosítani kell a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Bízzunk abban, hogy amikor a víz területén együttműködünk, a keltett pozitív hullámok összeadódnak, továbbgyűrűznek – hozzájárulva a békéhez és a jóléthez!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »