Visszavonták egy vezető német szociáldemokrata politikus doktori címét

Visszavonták egy vezető német szociáldemokrata politikus doktori címét

<img alt="Die Freie Universität hat Franziska Giffey ihren Doktortitel aberkannt" data-src="https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/die-freie-universitaet-hat-franziska-giffey-ihren-doktortitel-aberkannt-cab2e4355d414b02a9869dac515501ff-76692564/8,w=1280,c=0.bild.jpg" data-zoom-src="https://bilder.bild.de/fotos/die-freie-universitaet-hat-franziska-giffey-ihren-doktortitel-aberkannt-cab2e4355d414b02a9869dac515501ff-76692564/Bild/8.bild.jpg" data-zoom-title="Die Freie Universität hat Franziska Giffey ihren Doktortitel aberkannt

Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa

” src=”https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/die-freie-universitaet-hat-franziska-giffey-ihren-doktortitel-aberkannt-cab2e4355d414b02a9869dac515501ff-76692564/8,w=1489,q=low,c=0.bild.jpg” style=”width: 720px;” />

Franziska Giffey Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa

Visszavonta a berlini Freie Universität tudományegyetem csütörtökön a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezető politikusai közé tartozó Franziska Giffey volt szövetségi családügyi miniszter doktori címét.

Az egyetem közleménye szerint Franziska Giffey a 2010-ben készített politikatudományi doktori értekezésében számos esetben nem jelezte megfelelően a más szerzőktől szó szerint átvett szövegrészleteknél, hogy idézetek, és így megtévesztés révén szerzett tudományos fokozatot.

Hírdetés

A politikus a vizsgálat elébe vágva már májusban lemondott miniszteri tisztségéről, azt pedig már tavaly novemberben bejelentette, hogy nem viseli többé a doktori címet, hogy elhárítsa a családját, politikai munkáját és a pártját fenyegető további károkat. Mindez nem változtat azon, hogy pártja választási listájának vezetőjeként, azaz polgármesterjelöltként indul a szeptemberi berlini tartományi törvényhozási választáson – közölte.

Franziska Giffey doktori dolgozatát másodszor vizsgálta a Freie Universität. Az első vizsgálatot 2019 októberében zárták le. Megállapították, hogy a szerző 27 helyen sajátjaként tüntetett fel más művekből átvett részleteket, amivel szándékosan meg akarta téveszteni a munka bírálóit. Ugyanakkor az ilyen eljárások történetében példa nélküli módon mégsem vonták vissza a doktori címet, hanem megrovásban részesítették a szerzőt.

A tavaly novemberben elindított újabb eljárás közvetlen előzménye a Die Zeit című hetilap egy beszámolója, amely szerint az értekezést vizsgáló bizottság tagjai kivétel nélkül közel állnak a szerző témavezetőjéhez.

Az első vizsgálatot Franziska Giffey kezdeményezte, miután egy politikusok tudományos munkásságára szakosodott plágiumvadász platformon megjelent egy elemzés, amely megkérdőjelezte doktori címének jogosságát.

Az ügy hátráltja a politikus karrierjét, amely eddig gyorsan magasra ívelt. A berlini Neukölln kerület sikeres polgármestereként országos ismertségre szert tett 42 éves politikus 2018-ban került be Angela Merkel kancellár kormányába, 2019-ben pedig már pártja egyik lehetséges elnökjelöltjeként tartották számon a német sajtóban. Éppen a plágiumgyanú körüli eljárás miatt nem indult el végül a tisztségért.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük Angela Merkel korábbi kormányainak két tagját, akik ezért távoztak is hivatalukból. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt, Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig 2013-ban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »