Világi Slovnaftja nem akar extraprofitadót fizetni. Most állami ellenőrzést kap

Világi Slovnaftja nem akar extraprofitadót fizetni. Most állami ellenőrzést kap

Nyitókép: SITA

Az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg Európa gazdaságát. A szankciós politika átírta az addigi üzleti viszonyokat is. Sokan. főleg a kisemberek a pénztárcájukon érzik a háború negatív hatását. Megszorítások vannak, a szlovák kormány is konszolidációra kényszerül, amit szintén a nép fizethet meg.

Egyes nagyvállalatok azonban jól jártak a háborúval. Közéjük tartozik a Slovnaft is, mely az olcsó orosz nyersanyagnak és az áremelkedésnek köszönhetően több milliárd eurós pluszbevételre tett szert. Az előző, Igor Matovič.kormányzat ún. szolidáris adót rótt ki ezen szubjektumokra.

Kezdetben 70 százalék mértékben, melyre a Világi Oszkár vezette Slovnaft azzal fenyegetőzött, hogy nemzetközi bíróság elé viszi az ügyet. Az a Slovnaft fenyegette meg a legitim szlovák kormányt, melynek anyavállalata, a magyar MOL (melynek Világi Oszkár a második embere) Magyarországon ennél is nagyobb extraprofit-adót fizetett be szó nélkül a magyar államkasszába.

Szlovákiában az akkori koalíciós párt, az SaS ellenkezésére végül 70 százalékos adókulcsnál kevesebbet adót róttak ki a Slovnaftra, mely így 519 millió euró extraprofit adót fizetett be a költségvetébe.

Idén ugyanúgy azzal számolt az állami költségvetés, és immár Robert Fico kormányam hogy az extraprofitadóból 180 millió euró bevétel érkezhet az olajipari óriásvállalat részéről. A Slovnaft ugyanis továbbra is jól keres a háborún. Csakhogy, Világi Oszkárék bejelentették, hogy nem fizetnek egyetlen fityinget sem, pontosabban szimbolikus, alig 2 millió eurót.

Hírdetés

Az egész mögött egy könyvelési ügyeskedés áll, a Slovnaft ugyanis azt állítja, hogy azzal, hogy

„kőolajból származó bevételei nem érték el a vállalat összbevételének 75 százalékát, nem esik a szolidariási befizetésre kötelezett vállalatok közé.”

Robert Fico kormánya furcsa módón első látásra szó nélkül tudomásul vette a nagyvállalat döntését. Amit Gyimesi György sem tudott mire vélni. Hogy a Slovnaft lépése kérdéseket vet fel és problémás, több podcast adásban (például Karty na stôl) és Fb-bejegyzésben is jelezte.

Október 9-én a Pénzügyőrség vezetője, Jozef Kiss bejelentette, hogy az állami szerv ellenőrzés alá vonja a Slovnaftot.

Miközben tehát az állam a kisembereken veri el a port, és fizetteti meg velük a megszorítások árát, egyes szubjektumok afféle állam az államban státuszt élveznek. És legfeljebb külső nyomásra hajlandóak szolidaritást vállalni extra bevételükből. Hogy milyen eredménnyel zárul végül a Pénzügyőrség vizsgálata, arról a későbbiekben még beszámolunk olvasóinknak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »