Véradók világnapja – tisztelgés az önzetlen segítségnyújtás nemes példája előtt

Véradók világnapja – tisztelgés az önzetlen segítségnyújtás nemes példája előtt

A mai modern és fejlődő tudomány dacára még mindig kivitelezhetetlen a vér művi előállítása. Csakis a véradók önzetlen és önkéntes véradományaival menthetjük meg embertársainkat. Június 14-én ezen önkéntesek segítségnyújtása előtt tisztelgünk a véradók világnapja alkalmából.

A véradók világnapját 2004 óta ünnepeljük. Ezen a napon hálás szívvel gondolunk mindazokra, akik önzetlen segítségnyújtásukkal megmentik mások életét.

Mint ismeretes, a véradás alkalmával a véradótól 450 milliliter vért csapolnak le. Egy véradással három emberéletet menthetünk meg. A véradás szigorú szabályok betartása mellett történik, alapos kivizsgálást követően. A levett vért még tovább vizsgálják, csak ezt követően használják fel a gyógyításban.

Véradásra az az egészséges ember jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős, és a testtömege eléri az 50 kilogrammot. Fontos tudnunk, hogy két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetnek, hogy regenerálódjon. Véradás előtt fogyasszunk bőségesen folyadékot és étkezzünk a megszokott módon, kerülve a zsíros ételeket.

S hogy miért pont június 14-én tisztelgünk a véradók előtt? 1868. június 14-én született Bécsben Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki 1901-ben fedezte fel az emberi vércsoportokat. Az ő felfedezésének köszönhetjük a biztonságos vérátömlesztést.

Hírdetés

Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Tranzfúziós Szolgálat állomáshelyein, az általuk szervezett kihelyezett állomásokon, illetve egyes kórházakban van lehetőség véradásra.

A többszörös véradók számos kedvezményhez juthatnak. Mindamellett a Jan Janský Emlékplakett egyes fokozataiban részesülhetnek.

Ezen a napon köszöntsük azokat, akik önzetlenségükkel életeket mentenek és reményt adnak beteg embertársaiknak!

 

A szerző 26-szoros véradó, a Jan Janský Emlékplakett ezüst fokozatának tulajdonosa. 

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »