Várjárás mint húsvéti élmény

Várjárás mint húsvéti élmény

Seregben tündöklő és fénylő frisseség – írta a költő a végek dicséretekor. Ez a hangulat pezsdíti föl a várjáró magyarokat. Eleink hősiesen védték az országot, e harc helyszíneinek fölkeresésére a húsvét jó alkalmat kínál.

Valaha a Szent Korona is megszállt Füzér Várában – fuzer vara

Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?– kérdezte a költő. A történelmi váraink jó része ugyan Trianon miatt a határainkon kívül fekszik, ám így is számos középkori erődítmény van itthon, amelyet érdemes felkeresni. Ezekből válogattunk.

 

Szigligeti vár

www.vitorlazas.hu/upload/newsgallery/42_1.jpg?

vitorlazas.hu

Annyi más várunkkal szemben a szigligeti sosem esett el a török hódoltság alatt. Később viszont a Habsburg uralom alatt részlegesen lebontották.

Az utóbbi évek felújításainak hála viszont kifejezetten mutatós látványosság lett a Balaton közelében. A belsejében egyebek mellett egy barokk konyhát, egy fegyverkiállítást és a várkápolnát is meg lehet tekinteni.

 

Visegrádi vár

Visegrádi Fellegvár - Magyarország egyik legszebb panorámája

visegrad

Az egykori királyi székhely az ország egyik legfestőibb pontján a Dunakanyarban fekszik. A Fellegvár építési munkálatai eredetileg még az Árpád-ház idején indultak meg. A Szent Koronát többször is itt őrizték. A tervek szerint a visegrádi királytalálkozó 700-dik évfordulójára vagyis 2035-re a vár és a környezete teljesen meg fog újulni.

Esztergomi vár

MNM Esztergomi Vármúzeuma » A vár története

esztergomi varmuzeum

Nem túlzás azt állítani, hogy ez az ország bölcsője, a Magyar Nagyfejedelemség székhelye, Géza fejedelem központja. Itt született meg annak idején Vajk, az államalapító I. István király. A nagy történelmi jelentősége miatt kapta meg az Európai örökség helyszíne címet. A mutatós vár egyik nagy büszkesége az a reneszánsz freskó, amelyet lehet, hogy legalább részben a kor egyik legjelesebb festője Boticelli készített.

 

Boldogkő vára

Boldogkő vára - HellóZemplén!

hellozemplen

Egy középkori monda szerint a közeli faluban a tatárjárás idején egy helyi aszalómester elbújtatta a mongolok elől menekülő királyt, aki hálából később birtokadományt adott neki, azzal a kéréssel, hogy építsen itt várat. Bár rengeteg viszontagságon ment keresztül – egy helyütt a császári erők még fel is robbantották – mégis az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori erődünknek számít.

Hírdetés

Cseszneki vár

Cseszneki Vár - Legszebb helyek Magyarországon

Külsőre olyan impozáns, hogy a magyar filmtörténet egyik legjobbja, a „Valahol Európában” készítőit is megihlette. A klasszikust részben itt forgatták. Csúcsáról látni a két szomszédos várat!

Füzéri vár

2025-re lesz kész a füzéri vár felújítása

turista magazin

A felújítása szakmai körökben komoly vitát váltott ki. Még Műemlékvédelmi Citrom-díjat is kapott. A látogatók körében viszont ezaz észak-magyarországi vár kifejezetten népszerű.

Diósgyőri vár

varosvedo.hu

A magyar királynék vára volt a későközépkorban. Volt idő, amikor itt állt a kontinens legnagyobb lovagterme. Bár a várnál elindult egy nagyszabású felújítás, a munkálatok a legfrissebb hírek szerint egyelőre leálltak, mivel a tornyok megerősítése nélkül nem mehetnek tovább az építkezések.

Sümegi vár

Sümegi vár – PARTLAP

partlap

A rendszerváltás után a Papp család gondoskodott a vár megújításáról, amely kétségkívül ma már az egyik legszebb a hazai nemesi lakok közül. A várnál népszerű lovagi tornákat is szoktak tartani, ezeket Balassi-idézettel vezetik be.

 

Árva vára

Árva vára - A szlovákiai mesebeli vár - Cafeconnection Magazin

Az egyik legszebb magyar erősség: Árva vára. Jelenleg idegen kézben van, északon, közel a lengyel határhoz – cafeconnection magazin

 

Szalónak vára

Fájl:Stadtschlaining - Burg.JPG – Wikipédia

Burgenlandban őrzi a magyar emlékeket Szalónak vára. Sok magyar rendszámú kocsi parkol előtte, érézkeltetve, hogy nem esett ki a nemzeti emlékezetből.

 

Fogarasi vár

Fogarasi vár

Az erdélyi magyar fejedelemség egyik katonai központja, a fejedelemasszonyok várakétn őrizzük emlékezetünkben – szallaserdelyben.hu

 

Galambóc vára

A felújított galambóci vár

A Vaskaput őrizte a Dunánál. Zsigmond királyunk 1428-as harcának emlékét vigyázza – wikipedia


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »