Választási koalícióról állapodott meg négy baloldali bolgár párt

Választási koalícióról állapodott meg pénteken négy baloldali bolgár párt – jelentette be sajtótájékoztatóján Kornelija Ninova, a koalícióban részt vevő Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnöke.

A választási szövetségben a szocialistákon kívül részt vesz a Mozgalom 21, a Normális Bulgária és a Bolgár Újjászületés Alternatívája nevű tömörülés.

Ninova úgy fogalmazott, hogy a "baloldali pártok választási szövetségének széles formátuma" lehetőséget nyújt a bolgár politika megváltoztatására, és tágra nyitja az ajtót a balközép kormányzás előtt. A koalíciót kifejezetten a választásra alakították, de azután is folytathatja munkáját – tette hozzá. Az új baloldali választási koalíció neve a már bejáratott BSZP Bulgáriáért marad.

A koalíció megalakításáról szóló hivatalos megállapodást a következő napokban írják alá. Ninova nem zárta ki, hogy más pártok is csatlakoznak hozzá.

Hírdetés

Az idei április 4-i választási fiaskó után koalíció létrehozását jelentette be a Belső-macedóniai Forradalmi Szervezet (VMRO), a Bulgária Nemzeti Megmentési Frontja és az Akarat is, amelyek a Bolgár Hazafiak nevű szövetségbe tömörültek.

Bulgáriában július 11-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, miután az áprilisi választások után háromszori próbálkozás után sem tudott kormányt alakítani egyik párt sem, ami a választások nyomán kialakult széttöredezett pártstruktúrának tudható be.

Az áprilisi választásokat a Bojko Boriszov korábbi kormányfő vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nyerte meg, de rövid idő után feladta kormányalakítási próbálkozásait. Szintén kudarcot vallott kormányalakítási próbálkozásával a második, illetve a harmadik helyen végzett Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt és BSZP is.

Elemzők korábban, még a választási szövetségek létrejötte előtt arra figyelmeztettek, hogy a júliusi voksolás szintén széttöredezett pártviszonyokat fog teremteni a parlamentben, ami újból meg fogja nehezíteni a kormányalakítást. Korábbi közvélemény-kutatások szerint a GERB és az ITN fej fej melletti küzdelmére lehet számítani.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »