Vádat emeltek az Apple Daily hongkongi lap vezetői ellen

Vádat emeltek az Apple Daily hongkongi lap vezetői ellen

Vádat emeltek külföldi erőkkel való összejátszás miatt az Apple Daily hongkongi lap előző nap őrizetbe vett főszerkesztője és vezérigazgatója ellen pénteken – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Apple Daily Founder Jimmy Lai Arrested Over Hong Kong Protests Last Year |  Branding in Asia Magazine

A hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége csütörtökön nagyszabású, meglepetésszerű akció keretében vette őrizetbe a lap öt vezető munkatársát az Apple Daily nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikkek tartalmára hivatkozva. A hatóságok által hivatkozott írások egyebek mellett Hongkonggal és a kínai anyaországgal szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel folytatott összeesküvést. Csütörtökön a hatóságok a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát is befagyasztották, valamint házkutatást végeztek az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában. A székház átkutatására több mint kétszáz rendőrt delegáltak, akik hat óránál tovább vizsgálták át az irodákat, és több mint 40 digitális eszközt – a többi közt számítógépeket és merevlemezeket – foglaltak le.
   
Washington csütörtökön elítélte a lap vezetőinek őrizetbe vételét. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a hongkongi kormányzat állítása, miszerint a z Apple Daily “eszközként használta fel a hírközlést” a nemzetbiztonság aláásására, csupán az ellentétes nézetek elfojtására tett igyekezet.
   
John Lee hongkongi biztonsági miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón arra figyelmeztette az újságírókat, hogy “tartsák magukat távol az Apple Daily által tanúsított magatartástól”. Leszögezte: a hongkongi kormányzat a legszigorúbb intézkedéseket meghozva fog szembeszállni bármilyen személlyel vagy vállalattal, ha újságírói munka mögé bújva próbálja fenyegetni a nemzetbiztonságot.

Hong Kong security chief John Lee refuses to step down over government's  failure to quell protests | South China Morning Post

Hírdetés

John Lee – scmp.com
   
Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját.

Hong Kong: Jimmy Lai among seven activists found guilty over protests - BBC  News

Jimmy Lai – bbc.com

Valamint a laphoz kötődő kilenc másik embert – köztük Lai fiát – a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »