V4 szobrásztalálkozóval jön a 29. Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep és ArtPiknik

V4 szobrásztalálkozóval jön a 29. Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep és ArtPiknik

Az ArtColony Cered idén augusztusban is megrendezi a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelepet, melyet augusztus 10-én az összművészeti ArtPiknik zár majd. A kiállítások, tárlatvezetések, zenei és színházi előadások mellett egyebek között jazzkoncert, házibuli, néprajzi gyűjteményből összeállított kiállítás, illetve a művésztelep idei alkotásaiból nyílt tárlat gazdagítja majd a programot.

Minderről Budapesten, a Lengyel Intézetben esett szó egy sajtótájékoztatóval egybekötött szakmai napon, ahol az ArtColony Cered megálmodói és megvalósítói bemutatták a kortárs művészeket és művészetet felkaroló egyedülálló kezdeményezés csaknem három évtizedét.

A találkozón Fürjesi Csaba, a ceredi művésztelep alapítója és művészeti vezetője elmondta: „Az ArtColony Cered idén egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Az elmúlt 29 év hagyományára építve ebben az évben lehetőség nyílik az eddigieknél immár jóval szélesebb körű európai dimenziójú kulturális együttműködések kialakítására, egyebek között osztrák, finn, szlovák, cseh és lengyel művészekkel, szakemberekkel.”

A művésztelep alapítója hangsúlyozta: az ArtColony Ceredet nem csupán családias hangulata teszi egyedivé. Más művésztelepekkel ellentétben teljes egészében nonprofit tevékenységet folytatva, mindenféle gazdasági előny nélkül emeli az alig több mint ezer lelket számláló Nógrád megyei települést a nemzetközi élet színterére, hogy hatást gyakoroljon a falu mindennapjaira egy állandó kortárs művészeti jelenléttel.

Hírdetés

Ennek jegyében tették a ceredi kortárs grafikai műhelyt és kortárs galériát is magába foglaló művészeti komplexumot nemzetközi színtérré, ahol immár több együttműködő partnerre is találtak.

Így jöhet létre az idén az a V4-es szobrásztalálkozó, ahol cseh, lengyel, magyar és szlovák művészek alkothatnak közösen, de részt vesz a művésztelep idei munkájában a Besztercebányai Művészeti Egyetem is, valamint ígéretes tárgyalások és egyeztetések zajlanak leendő németországi partnerekkel is.

„Olyan nemzetközi partnereket keresünk, akik hozzánk hasonlóan, a művészet eszközével egy falunak, egy kicsi településnek brandet, marketinget és túlélési stratégiát adnak. A velük való intézményesített együttműködés akár közös pályázatokkal szélesebb körű partneri viszonyt és megalapozott jövőt biztosíthatna” – tette hozzá Fürjesi Csaba, aki a budapesti találkozón azt is bejelentette, hogy a ceredi önkormányzat és a Nógrád vármegyei önkormányzat döntésének jóvoltából Cered immár hivatalosan is művészfalu lett.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »