ÚVZ: Meg lehet előzni a hőséggel járó egészségügyi kockázatokat

ÚVZ: Meg lehet előzni a hőséggel járó egészségügyi kockázatokat

Nyáron, a magas hőmérséklet többféle egészségügyi kockázattal jár, mint például a test túlmelegedése, a testhőmérséklet emelkedése, levertség, fáradtság, fejfájás, szédülés, émelygés vagy akár hányás is. Erre a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szakértői hívták fel a figyelmet. Hozzátették: a hőség következményeit meg lehet előzni, ha betartjuk az alapvető szabályokat.

Szakértők szerint nagyon fontos a rendszeres folyadékbevitel, aminek az alapja a tiszta ivóvíz. A tanácsuk szerint

„tíz kilogrammos testsúlyra minimum kettő-négy deciliter mennyiségű folyadékot szükséges meginni, ami körülbelül 1,5-3 liter folyadékot jelent naponta. Ez a mennyiség azonban növekszik azoknál az embereknél, akik fizikai munkát végeznek és többet is izzadnak”.

Az étrendre is vigyázni kell. Fontos, hogy az étel könnyen emészthető és alacsonyabb energiaértékű legyen. A szakértők megjegyzése szerint „a szervezetnek nem szükséges akkora mennyiségű hőt termelnie nyáron, mint a téli hónapokban, de az étrendnek elegendő tápanyagot kell biztosítania.” Az embereknek az étel elkészítésére és raktározására is oda kell figyelniük.

Hírdetés

Az ÚVZ arra is felhívta a figyelmet, hogy ne becsüljük alá a napszúrás veszélyét sem.

„Vigyázzunk a fokozott fizikai erőfeszítésre, tartsunk több szünetet az árnyékban, valamint 10 és 16 óra között korlátozzuk a kint töltött időt, és ne tartózkodjunk a napon. Ha lehetséges, a fizikailag megterhelő tevékenységeket még kora reggel végezzük el, ideális esetben reggel hét óráig”

tette hozzá Tatiana Červeňová tiszti főorvos.

tasr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »