Útravaló – 2024. augusztus 20., Szent István király, Magyarország fővédőszentje

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Várnai Péter címzetes prépost ad útravalót.

Állítjuk, hogy országalapító királyunk az örök értékek mentén haladt. Megdöbbentő: egy nemzet vezető politikusa értékelvű elméleti és gyakorlati vonalat visz. Eközben gyakorlatias és érthető, hiteles és követhető ajánlatokat tesz a rábízottak elé. A szent király máig sugárzó üzenetét három fontos szobor jeleníti meg.

Az első a budai Mátyás-templom mellett áll. A diadalmas királyt ábrázolja, aki stabil szellemi-lelki háttérrel rendelkezik. Szent István ennek az örökségnek a foglalatát a hitben találta meg. Az Imre fiához írott Intelmekben nem csak a keresztény uralkodó vonásait időszerűsíti, hanem egy valódi forrást kínál fel, a hiten nyugvó bölcsességet. A hit legyen az uralkodó legfontosabb eszköze! „A katolikus és apostoli hitet akkora buzgalommal és éberséggel őrizd, hogy minden Istentől rendelt alattvalódnak példát mutass!” Mivel pedig a hit nem magánügy, hanem a legmarkánsabb közösségformáló erő – ez örök igazság –, ezért lehet egy nemzet, egy ország fundamentuma.

Hírdetés

A második szobor Esztergomban látható, korábban a prímási palota előtt állt, ma a Várhegyen. A győzedelmes vezért ábrázolja, aki korának legfrissebb szellemiségű közösségétől tanult. A clunyi bencés szerzetesek hozták magukkal a birodalom regionális gondolatát és a vele együtt járó kettős hatalom gyakorlatát: a világi hatalmat képviselő ispán és a mellette szolgáló püspök szokását. Együtt voltak az Egyház, aki a mindenkor érvényes jelenlétet és tanítást hordozza. „Fiam, napról napra virágzó szorgalommal kell őrködnöd a szentegyházon, hogy inkább gyarapodjék.” Az itt és a most Egyházának szolgálattevőit megbecsülésben kell részesíteni. A legnagyobb hatalom az a képességük, hogy tudnak különbséget tenni jó és rossz között, valamint hatalmuk van a bűnök megbocsátására és a bűnös felemelésére. „Nélkülük királyok nem is állíttatnak, nem is országolnak.” Örök igazság: minden vezetőnek – a lelkiismeretén túl – az Úr előtt megállva kell felelnie tetteiért.

A harmadik szobor szintén Esztergomban található, a rondellára helyezve áll. A csendet, az alázatot ábrázolja, s a szent király lelkiségére és istenkapcsolatára világít rá. A fejét az öreg püspök elé odahajtó alak gesztusa a 20. század egyik leginkább megkapó jelenete: „A szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. A kegyesség s irgalmasság díszítse, de a többi erény is hassa át és ékesítse éltedet.” Örök igazság: az igazságot szeretettel kell képviselni!

Az elmúlt évtizedekben bőséggel hallottuk ezeket a szavakat, ugyanis a hatalom mindenkori birtokosai szívesen nyúltak vissza az istváni tekintélyhez. Azonban zárójelbe tették a hitet, ami megalapozta és átjárta a szent király egész életét. Itt pótoljuk a maiaknak szóló többi – örök – igazságot: Lehet Krisztust kizárni az ország életéből, csakhogy ezzel magunkat zárjuk ki a boldog életből. Lehet Isten nélküli hatalmi berendezkedéssel próbálkozni, de ez még senkinek sem sikerült. Lehet a felnövekvő nemzedéktől a hagyományokat távol tartani, de ez még csak káoszt szült. Lehet a nép elől elhallgatni a morális elveket, de ezzel még csak állandósult a békétlenség. Az ország urának örök kötelessége, hogy az Isten országa urának akarata szerint éljen, és erre nevelje népét is.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »