Ukrán-helyzet: Az EU szembe mehet az új oroszellenes szankciókkal

Ukrán-helyzet: Az EU szembe mehet az új oroszellenes szankciókkal

Az EU külügyminiszterei egy április 19-i videokonferencia során nem hagyják jóvá az Oroszországgal szembeni szankciókat, az EU egyelőre nem tervez új korlátozásokat – mondta az EU Külügyi Szolgálatának magas rangú tisztviselője a konferenciát megelőző tájékoztatón. ülésen, amelyet az ukrajnai helyzetnek szentelnek.

Az amerikai adminisztráció előzetesen tájékoztatott minket az Oroszország elleni közelgő szankciókról, konzultáltunk róla, pozitív különbség van a korábbi amerikai adminisztrációhoz képest

– mondta.

A szankciók bevezetését az EU-ban három szakaszban tartják: először az országok vagy Borrell főképviselő szankciójavaslatot tett, majd ezeket a javaslatokat munkacsoportokban mérlegelik, majd az uniós államok jóváhagyják őket. Bizakodva mondhatom, hogy az új szankciók jóváhagyása nincs napirenden (az április 19-i miniszteri találkozón – TASS). Azt is mondhatom, hogy az [EU Tanács] munkacsoportjai jelenleg nem végeznek előkészítő erőfeszítéseket az új szankciókkal kapcsolatban

– mondta a diplomata .

A tisztviselő hozzátette, hogy nincs tudomása arról, hogy külön EU-államok dolgoznak-e oroszellenes szankciócsomagokon.

Csütörtökön Joe Biden amerikai elnök végrehajtási parancsot írt alá az Oroszország elleni szankciók új körének bevezetéséről. Különösen az amerikai kormány tiltja az amerikai vállalatokat abban, hogy 2021. június 14-e után megszerezzék a Bank of Russia, az Russian National Wealth Fund vagy az Orosz Pénzügyminisztérium által kibocsátott orosz adósságkötelezettségeket.

Ezenkívül az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szankciókat szapott ki 16 szervezetre és 16 személy állítólag részt vett az amerikai választásokba való beavatkozásban.

Hírdetés

Ezenkívül Washington korlátozásokat vezetett be a Krímhez kötődő nyolc magánszemély és jogi személy, köztük a krími kormány tagjaival szemben.

Az Egyesült Államok kiutasítja a washingtoni orosz nagykövetségen dolgozó 10 diplomatát is.

Az amerikai adminisztráció szerint “közöttük vannak az orosz hírszerző szolgálatok képviselői”.

Az EU hivatalos nyilatkozatában támogatta a szankciókat, ugyanakkor nem ígérte ugyanannak a politikának a követését.

Az EU Külügyi Szolgálata nem volt hajlandó kommentálni az Oroszország elleni új szankciók bevezetésének lehetőségét a TASS kérésére válaszul, hangsúlyozva, hogy Brüsszel nem kommentálja a korlátozó intézkedéseket azok jóváhagyása előtt.

Eközben az ügynökség által kikérdezett számos diplomáciai forrás és szakértő megjegyezte, hogy a jelenlegi körülmények között az EU valószínűleg nem vezet be semmilyen gazdasági intézkedést Oroszország ellen.

Egy európai diplomata arról tájékoztatott, hogy külön uniós államok a kibertámadásokra válaszul több orosz állampolgárt szándékoznak feketelistára tenni a meglévő uniós szankciós mechanizmus keretében.

Magyar Tudat

Megosztás

The post Ukrán-helyzet: Az EU szembe mehet az új oroszellenes szankciókkal appeared first on Magyar Tudat.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »