Ukrajnából érkezett menekülteknek szerveztek látogatást Székesfehérvárra

Ukrajnából érkezett menekülteknek szerveztek látogatást Székesfehérvárra

A Katolikus Karitász Integrációs Központja és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum együttműködésének köszönhetően június 15-én közel száz ukrajnai menekült ismerhette meg Székesfehérvár néhány nevezetességét, múzeumát.

Magyarországon egyedülálló a székesfehérvári múzeumok éjszakáját szervező intézmények összefogása: tizenöt éve minden évben – saját bevétel helyett – egy közösen meghatározott jótékonysági célért gyűjtenek a népszerű rendezvénysorozaton.

2022-ben és 2023-ban Ukrajnából érkezett menekült gyerekek múzeumlátogatásának támogatásáért fogtak össze a székesfehérvári kulturális szervezetek.

2024 nyarán a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica segítségével a Magyarországon élő és Ukrajnából hazánkba érkező, a Balatonon táborozó gyerekek múzeumlátogatását is megszervezik több alkalommal az Integrációs Központ munkatársainak koordinálásával.

Június 15-én érkeztek Székesfehérvárra az első látogatók, összesen mintegy százan. A belváros szívében Spányi Antal megyéspüspök; Lehner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója köszöntötte a családokat.

Délelőtti programjuk között szerepelt a nemzeti emlékhely és a Solium Regni – Az ország trónusa című kiállítás megtekintése, valamint részt vettek a 95. Ünnepi Könyvhét fehérvári eseményein a Bartók Béla téren.

Hírdetés

Délután a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot, valamint a Csók István Képtárban Az ókori Kína kincsei – A jáde császárok kora című kiállítást tekintették meg a vendégek.

A tervek szerint augusztus végéig közel kétszáz ukrajnai gyerek érkezik Székesfehérvárra, hogy megismerkedjen a város történelmével és gazdag múzeumi kínálatával.

Forrás: Karitasz.hu; Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »