A jobboldali pártok kapcsolatairól tárgyal Bécsben Orbán Viktor – a nap hírei

A jobboldali pártok kapcsolatairól tárgyal Bécsben Orbán Viktor – a nap hírei

Az európai jobboldali pártok kapcsolatainak elmélyítéséről tárgyal holnap Bécsben Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke. Az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat az MNB az Apple jogosulatlan terheléseinek ügyében. Magyarország jelentős részén másodfokú lesz a figyelmeztetés vasárnap a hőség miatt.

A háborúpárti paktum ellenére folytatódik az európai jobboldali pártok együttműködésének kiépítése – írta a Magyar Nemzetben a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: Európa válságban van, a jobboldaliaknak továbbra is az a feladatuk, hogy érvényt szerezzenek az európai választók akaratának. Orbán Viktor vasárnap az európai jobboldali pártok kapcsolatainak elmélyítéséről tárgyal Bécsben. A Fidesz elnöke találkozik Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével, aki a héten jelentette be, hogy új frakciót alapít az Európai Parlamentben.

Kiegyensúlyozottnak és szélsőségektől mentesnek nevezte a magyar közbiztonságot Pintér Sándor belügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatási ünnepségén. Az eseményen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának és Katasztrófavédelmi Intézetének 138 hallgatója, 96 férfi és 42 nő tette le az esküt a Ludovika Campuson.

A megelőzés és az egészségnevelés kiemelt szerepét hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem doktoravató ünnepségén az egészségügyért felelős államtitkár. Takács Péter kiemelte: az orvostudomány átalakulásával olyan forradalmi eszközök és eljárások váltak elérhetővé, mint a robotsebészet és a mesterséges intelligencia. Az ünnepségen 534 hallgatót avattak doktorrá.

Munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozóknak a hétfői Semmelweis-nap – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Július elsején zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, a gyógyszertárak.

Az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat az MNB az Apple által okozott, technikai probléma miatt történt jogosulatlan terhelések miatt. A jegybank nem elégedett a hitelintézetek gyorsaságával. A vizsgálatok alapján az Apple webáruház nemzetközi bankkártya-elfogadó partnerénél történt technikai hiba, nincs szó kibertámadásról. A hiba miatt a magyar ügyfeleknél szerdán 18-20 óra között mintegy 780 ezer jogosulatlan terhelés történt több mint 2 milliárd forint értékben.

Adorján Bélát választotta a Jobbik új elnökévé a párt tisztújító kongresszusa. A vásárosnaményi önkormányzati képviselő a szavazatok több mint 90 százalékát kapta. Gyöngyösi Márton a párt eddigi vezetője, korábbi európai parlamenti képviselője nem indult a tisztújításon.A június 9-i európai parlamenti választásokon a Jobbik egy százalékot kapott így nem sikerült mandátumhoz jutnia.

Hírdetés

Július végétől jelentősen emelkednek a földhivatali szolgáltatási díjak a Magyar Közlönyben megjelent minisztériumi rendelet értelmében. A tulajdoni lapról kiállított papíralapú hiteles másolatért az eddigi 6.250 forint helyett 10 ezer forintot kell fizetni. Az elektronikus formában lekért hiteles tulajdoni lap 3 ezer forint helyett 4800 forintba kerül majd.

Jogszabálymódosítással segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium, hogy a július elsején kezdődő uniós elnökség ne okozzon többletterhelést a főváros úthálózatán. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítással a tárca szerint lehetővé válik, hogy a delegációk kijelölt járművei az autóbusz- és trolibuszforgalom, azaz a közösségi közlekedés zavarása nélkül az autóbusz forgalmi sávokban közlekedjenek.

A magas középhőmérséklet miatt két dunántúli és négy északkeleti vármegye kivételével az ország jelentős részére másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a HungaroMet. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Emellett a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás is várható vasárnap több régióban.

Több mint 40 milliárd euró értékben kötnek beruházási megállapodásokat uniós cégek Egyiptommal – közölte az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen a kétnapos beruházási konferencián Kairóban azt közölte: a felek aláírták a márciusban bejelentett finanszírozási csomag első, 1 milliárd eurós részletéről szóló megállapodást.

A klímaügyi minisztert, Kristen Michal-t jelölte az észt kormánypárt Kaja Kallas miniszterelnök helyére, aki európai uniós megbízatást kapott. Az uniós vezetők csütörtökön Kaja Kallas-t választották meg az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének. A 47 éves politikus a július 9-11-i washingtoni NATO-csúcson még képviseli országát, majd ezután mond le.

Számszeríjjal sebesítette meg egy támadó a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb csendőrt. Az életveszélyesen megsérült rendfenntartó több lövéssel halálosan megsebesítette a merénylőt. A helyi hatóságok szerint az elkövető egy iszlám hitre áttért fiatal szerb férfi. Ivica Dačić belügyminiszter a szerb állam ellen irányuló terrortámadásnak nevezte a támadást.

Az egyház és a társadalom ajtóinak kitárását szorgalmazta Szent Péter és Szent Pál ünnepén a katolikus egyházfő. Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mondott beszédét az utóbbi egy évben kinevezett metropolita érsekekhez intézte. Az idén negyvenkét metropolita érseket neveztek ki.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »