Svájc kiejtette a címvédő olaszokat

A címvédő olasz válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a magyarok csoportjából továbbjutott Svájctól a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntőjében, ezzel búcsúzott a további küzdelemtől.

A berlini Olimpiai Stadionban rendezett mérkőzésen Olaszország nem találta az ellenszert a rivális játékára, a találkozó két gólját Remo Freuler és Ruben Vargas szerezte.

Svájc 11 mérkőzés, 1993. május 1. után először győzte le az olaszokat, és sorozatban másodszor jutott negyeddöntőbe az Eb-n. A 2021-ben – részben Budapesten – rendezett tornán az akkor világbajnoki címvédő franciákat ejtette ki tizenegyespárbajban.

Murat Yakin szövetségi kapitány tanítványainak sikerével folytatódott az a sorozat, ami 2016 óta, a kontinenstorna 24 csapatosra bővítése óta tart: a címvédő még egyszer sem jutott tovább a nyolcaddöntőből, 2016-ban a spanyolok, 2021-ben pedig a portugálok estek ki a 16 között.

Svájc a legjobb nyolc között a vasárnap sorra kerülő angol-szlovák nyolcaddöntő továbbjutójával találkozik majd jövő szombaton, Düsseldorfban.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Svájc-Olaszország 2-0 (1-0)

Berlin, Olimpiai Stadion, 68 172 néző, v.: Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Freuler (37.), Vargas (46.)
sárga lapok: Barella (35.), El Shaarawy (45.), Mancini (57.)

Svájc:

Hírdetés

Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Aebischer (Steffen, 92.), Freuler, Xhaka, Rieder (Stergiou, 71.) – Vargas (Zuber, 71.), Embolo (Duah, 77.), Ndoye (Sierro, 77.)

Olaszország:

Donnarumma – Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (Cambiaso, 75.) – Cristante (Pellegrini, 75.), Fagioli (Frattesi, 86.), Barella (Retegui, 64.) – Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (Zaccagni, a szünetben)

I. félidő:

37. perc: Embolo tartott meg hatékonyan egy előre passzolt labdát, mellyel Ndoye remekül indította a bal szélen felfutó Vargast, akinek centerezése után a lendületből érkező Freuler előbb átvétel közben felpörgette magának a labdát, majd ballal kapásból lőtt hat méterről, a labda pedig a blokkolni igyekvő Mancini lábán megpattanva Donnarummáról vágódott a jobb alsó sarokba (1-0).

II. félidő:

46. perc: Aebischer passzolt bal oldalról a tizenhatoson belül helyezkedő Vargashoz, aki az elmélázó olasz védőktől egyáltalán nem zavartatva csavart gyönyörűen a kapu bal felső sarkába (2-0).

Luciano Spalletti olasz szövetségi kapitány hat helyen változtatott a horvátok elleni utolsó csoportmeccsen kezdő együttesen: Gianluca Mancini ezen a találkozón mutatkozott be az Eb-n, Stephan El Shaarawy pedig pályafutása során először lépett pályára kezdőként az olaszoknál nagy világversenyen. Svájci oldalon két változás történt a németek ellen játszott múlt vasárnapi csoportmérkőzéshez képest, Fabian Rieder ezúttal a középpályán kapott helyet az eltiltott Stefan Widmert pótolva, Ruben Vargas pedig ismét kezdő volt a támadótrióban.

A találkozót Svájc kezdte jobban, de nagyjából negyedóra elteltével feljavult az olaszok játéka és egy időre kiegyenlítetté vált a küzdelem. Az első kapura lövésig 24 percet kellett várniuk a szurkolóknak, akkor a magyarok elleni harmadik svájci gólt szerző Embolo lépett ki a leshatáron, bal felső sarokba tartó lövését azonban bravúrral védte Donnarumma. A félidő második felében jóformán a kapuja elé szorította Olaszországot Svájc, amelynek mezőnyfölénye hamarosan gólban is megmutatkozott, a rendre helyezkedési problémákkal küzdő olaszok egy nagyszerűen kivitelezett, gyors svájci támadás végén hátrányba kerültek. Spalletti tanítványai majdnem még nagyobb bajba kerültek közvetlenül a szünet előtt, amikor Rieder remek szabadrúgását Donnarumma óriási bravúrral tolta a bal kapufára.

A szünet után azonnal megduplázta az előnyét Svájc, amely az első támadásából kihasználta az olasz védők késlekedését Vargas szépségdíjas találatával. Rövidesen kapufáig jutott az olasz válogatott, de ezt nem önerőből tette, a menteni igyekvő Schär ugyanis szerencsétlenül fejelt bele a labdába, amely a bal kapufáról vágódott le. A svájciak letámadása változatlanul komoly feladat elé állította az olasz játékosokat, ugyanakkor a 60. perctől a kétgólos előnyt is figyelembe véve átadta a területet a riválisnak Svájc, amely ráadásul betömörült a saját kapuja elé. A 74. percben először sikerült igazán veszélyes helyzetet teremteniük az olaszoknak, Scamacca azonban közelről a kapufát találta csak el. A hajrában az egyre inkább kedvetlenné váló olaszok már nem tudtak meglepetést okozni az ellenfélnek, amely megérdemelten ejtette ki a címvédőt és jutott a nyolc közé.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »