Farkas Bertalan jótanácsokkal látta el a magyar űrhajósokat

Farkas Bertalan jótanácsokkal látta el a magyar űrhajósokat

Több hónapos amerikai kiképzés vár a következő magyar kutatóűrhajós-küldetés résztvevőire, a Hunor Program két kiválasztottjára. Kapu Tibor és tartalékosa, Cserényi Gyula az M2 Petőfi TV élő műsorában a felkészülés kulisszatitkai mellett azt is megosztották, milyen útravalót kaptak az első magyar űrhajóstól, Farkas Bertalantól.

A kiválasztási folyamat véget ért, de Kapu Tibor és tartalékosa, Cserényi Gyula nem pihen, hiszen hamarosan az Amerikai Egyesült Államokban folytatják kiképzésüket. Az M2 Petőfi TV Esti Kornél című műsorában a tréning legfontosabb elemeiről meséltek: elsődleges feladatuk a Nemzetközi Űrállomás berendezéseinek üzemeltetését és a vészhelyzeti protokollt kell hibátlanul elsajátítaniuk. A következő magyar kutatóűrhajósok azt is megosztották, hogy egészségi állapotukat szakemberek folyamatosan nyomon követik: hathetente teljes vérkép, szív- és érrendszeri, valamint tüdőgyógyászati vizsgálatokon vesznek részt, erőnlétük szinten tartására edzéstervet követnek. A szakmai és a testi felkészülés mellett mentális egészségükre is odafigyelnek, mindehhez családjuk és legfőbb példaképük is segítséget nyújt.

osztotta meg Kapu Tibor.

Hírdetés

„Most rajtunk a sor. Mindkettőnknek fontos, hogy példát mutassunk a fiataloknak. Az űripar egy feltörekvő ágazat, ezért érdemes ilyen irányú tanulmányokat folytatni” – hangsúlyozta Cserényi Gyula, aki édesapaként nagy felelősséget érez abban, hogy a következő generációnak átadja: az álmok határa lehet a csillagos ég, mert az közelebb van, mint gondolnánk.

A Hunor Program és a Kossuth Rádió együttműködésnek köszönhetően, az érdeklődők folyamatosan követhetik a magyar űrprojekt fejleményeit, a felkészülés időszakától a kilövés pillanatáig.

Az Irány az űr! című ismeretterjesztő műsor beszélgetései elérhetőek a Médiaklikken és a Spotify-on is.

MTVA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »