Ukrajnában ezentúl a férfiak is igényelhetik a szülési szabadságot

Ukrajnában ezentúl a férfiak két hét szülési szabadságot igényelhetnek, ha az anya elutasítja azt.

A törvényt, amely az anyák és az apák számára egyenlő jogokat biztosít a szülési szabadság megszerzéséhez, május 6-án írta alá Volodimir Zelenszkij – tudatja a Korrespondent.net hírportál.

A törvény megszünteti az apa szülési szabadsághoz való jogát korlátozó jogszabályi hiányosságokat.

Korábban ilyen szabadságot kapott a gyermek apja, nagymamája, nagyapja vagy más, a gyermeket ténylegesen gondozó rokon az anya munkahelyének vagy tanulmányának helye szerinti igazolás alapján, ha a szülési szabadság lejárta előtt ment dolgozni.

Így megkülönböztető megközelítés alakult ki, amely szerint az apa vagy más hozzátartozó szülési szabadsághoz való joga az anya jogából származott,

Hírdetés

vagyis csak az anya delegálhatta a szülési szabadság jogát másokra.

Ezért azokban az esetekben, amikor a gyermek anyja például magánvállalkozó, az apa sem használhatta fel a szülési szabadságot.

Ez a törvény új típusú szabadságot vezet be, egy egyszeri szabadságot a gyermek születésekor, legfeljebb 14 naptári napig, amelyet a munkáltató költségén fizetnek ki.

Az ilyen szabadságot csak egy személy kapja meg: az a férfi, akinek felesége gyermeket szült; a gyermek apja, ha nem házas a gyermek anyjával, de együtt él vele; a nagymama vagy nagyapa, vagy a gyermek egy másik felnőtt rokona, aki valóban gondoskodik róla.

A törvény ezenkívül a szülői szabadságot a gyermek hároméves koráig minden szülő egyenlő jogaként határozza meg.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »