Ukrajna segítése és az energiabiztonság lesz az EU soros cseh elnökségének középpontjában

Ukrajna segítése és az energiabiztonság lesz az EU soros cseh elnökségének középpontjában

Az Oroszország indította háború ellen küzdő Ukrajna segítése lesz az Európai Unió pénteken kezdődött soros cseh elnökségének legfőbb feladata, valamint a hozzáférhető energia bebiztosítása Európa számára – állapította meg egybehangzóan Petr Fiala cseh kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken a Prágától keletre fekvő Litomyslben tartott közös sajtótájékoztatóján.

Csehország július elsejével Franciaországtól vette át az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét. Ebből az alkalomból találkoztak és tárgyaltak Litomyslben a cseh kormány és az Európai Bizottság képviselői.

„Nem könnyű feladat, nem könnyű kihívás van előttünk, de meg kell birkóznunk velük. Közös érdekünk, hogy erősebben jöjjünk ki ebből” – mondta Petr Fiala újságíróknak.

Hírdetés

Hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború mellett az energiaellátás kérdését tartja meghatározónak a következő fél évben. „Az energia olyan terület, ahol az EU-nak közösen és egyeztetve kellene eljárnia. Csak ebben az esetben van esélyünk a válságot megoldani” – szögezte le a cseh kormányfő.

Ursula von der Leyen szintén Ukrajna és az energiaellátás témáját nevezte meg a legfontosabb feladatoknak. „Bízom abban, hogy a cseh elnökség egy sor kérdésben előrelép” – jegyezte meg az Európai Bizottság elnöke.

Petr Fiala köszönetet mondott Franciaországnak az Európai Unió Tanácsának előző féléves vezetéséért. Méltatta, hogy Párizs sikeresen megbirkózott az Ukrajnában váratlanul kialakult helyzettel, s a nehézségek ellenére sikerült megtartania az EU-tagállamok egységét.

„Az ukrajnai háború befejezése és Ukrajna újjáépítése kulcs azoknak a problémáknak a megoldásához, amelyek ma Európát gyötrik” – hangsúlyozta a cseh miniszterelnök.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »