Újabb kulcsfontosságú munkáltató jelentett be tömeges elbocsátást

Újabb kulcsfontosságú munkáltató jelentett be tömeges elbocsátást

Bár a napokban igen bíztató foglalkoztatási adatok érkeztek, amelyek szerint a munkanélküliség tovább csökkent (6,14 százalékra), ám a gazdaság már kezdi átváltani a válságot elbocsátásokra. Augusztusban az iparra épülő szlovák gazdaság egyik kulcsvállalata, a Slovalco alumínium gyár jelentette be garamszentkereszti kohóinak leállását,  ami1300 munkahelyet érint. Szeptember 8-án érkezett a hír, hogy a nyitranováki Fortischem vegyiüzem 362 alkalmazottjától válik meg – nem titkolták, hogy nehézségeiket az oroszellenes szankciók okozták. Szerdán pedig Szepesség legnagyobb munkáltatója, az Embraco Slovakia jelentett be tömeges leépítést.

Az 1750 alkalmazottat foglalkoztató vállalat 270 embert küld el.

“270 alkalmazott elbocsátását tervezik. A tömeges leépítésre október 22. és december 31. között kerül majd sor. Már kezdeményeztünk egy találkozót az érintett alkalmazottakkal. Ami a szabad álláshelyeket illeti, ma 470 ilyen pozíciót tartunk számon”

jelentette ki Tatiana Melikantová, az iglói munkaügyi hivatal vezetője.

A cég nyilatkozatában az inflációt, az inputanyagok drágulását és a szállítási költségek emelkedését jelölte meg okokként. Illeltve más is:

Hírdetés

“Nem kis részben hozzájárultak a helyzethez az oroszországi kereslet csökkenése és az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciók”

fogalmazott az Embraco vezetősége.

A dolgozók szakszervezete, az OZ Kovo Embraco Slovakia elnöke szerint a vállalat konkrét névsort adott le a munkaügyi hivatalnak, kiket készülnek elbocsátani.

“Az alkalmazottak idegesek és eluralkodott a félelem és a düh.”

fogalmazott a szakszervezet. Az elbocsátás elvileg nem fenyegeti a nyugdíj előtt álló alkalmazottakat, a házastársakat (a szakkszervezettel kötött megállapodás szerint egyszerre mindkét házastársat nem küldik el a cégtől), és az egyedüli keresőket (egy hzátartáson belül).

Körkép.sk, rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »