A debreceni Szent György-templom új, de ősi hangzású orgonával gazdagodott

A debreceni Szent György-templom új, de ősi hangzású orgonával gazdagodott

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a debrecen-józsai Szent György-templom búcsúi szentmiséjén, április 28-án megáldotta a templom új orgonáját.

A szentmisén koncelebrált Törő András, az egyházközség plébániai kormányzója és Németh István püspöki titkár. Az ünnepi liturgián részt vett többek között Papp László, Debrecen polgármestere is.

Az orgonát a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Debrecen város önkormányzata és a hívek összefogásával vásárolták meg, Törő András plébániai kormányzó mindannyiuknak köszönetet mondott a szentmisén.

Az új, olasz gyártmányú orgona nagyon hasonló a harmincéves előző hangszerhez, gyakorlatilag annak modernizált változata. Hangszínekben is többet tud, és olyan komoly elektronikával rendelkezik, amely a mindenkori orgonista saját ízlésére tudja hangolni a regisztereket, képes akár autentikusan több száz évvel ezelőtti hangzást is megszólaltatni a középkori stílusban épült templomban.

Az új orgonát Náray Máté kántor szólaltatta meg a szentmisén.

A búcsúi szentmisén átadták az egyházközség által 2016-ban alapított Szent György-díjat, amelyet évente adományoznak azoknak, akik az egyházközségért hosszú évek óta áldozatos szolgálatot végeznek. Az idei év díjazottja Újhelyi László.

Az egyházközség programsorozattal ülte meg védőszentjének ünnepét: bált rendeztek, valamint rendhagyó férfitalálkozót, amelynek résztvevői ellátogattak a józsai Árpád-kori Szent György-templom romjainak maradványaihoz (ez volt a mostani templom ihletője). Az eseménysorozat záró alkalma a Szent György-búcsú volt.

Palánki Ferenc főpásztori szolgálatában különleges szerep jutott e templomnak, ugyanis megyéspüspöki beiktatása, 2015. november 14. után az első jelentős programja az akkor újonnan felépült Szent György-templom felszentelése volt november 22-én.

A debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a mostani szentmise elején is elmondta, hogy mindig örömmel érkezik az egyházközség alkalmaira, ünnepeire. Különösen kedves volt számára ezúttal a templom szomszédjában lévő Szent György Óvodába járó gyerekek a szentmise elején bemutatott rövid műsora.

Hírdetés

A főpásztor homíliájában az igazi szőlőtőről szóló evangéliumi részletről elmélkedett. Jézus azért jött el erre a világra, hogy megdicsőítse az Atyát. „Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek” (ld. Jn 15,1–8) – idézett a püspök az elhangzott evangéliumból, és hozzátette, hogy a bőséges termésen a szeretet gyümölcseit értjük, amelyeket csak akkor tudunk megteremni, ha valóban tanítványai leszünk Jézusnak.

A kenyérszaporítás után Jézus elküldte a tanítványait a túlsó partra, mert az apostolok szerettek volna ott maradni, még egy kicsit sütkérezni abban a sikerben, hogy Jézus ötezer embert jóllakatott. De Jézus azt mondta, hogy nem e világi sikerekre kell törekedni.

Jézus követésében nap mint nap föl kell vennünk az élet nehézségeit, a keresztjeinket. „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen” (Mt 16,24). Ki vagy mi ez a mindennapi kereszt? Azok, akik mellettünk élnek, akiket szeretünk, hiszen sokszor vannak nehézségek, súrlódások közöttünk. Szent Pál apostol így fogalmaz: „Viseljétek el egymást szeretettel” (Ef 4,2). Az eredeti szöveg szerint: „Szenvedjétek el egymást szeretettel.”

Úgy tudjuk megteremni a szeretet gyümölcseit, hogy ingyen, feltétel nélkül megtanulunk szeretni. Jézus nem azért szeret bennünket, mert jók vagyunk, hanem hogy jók legyünk. Felfogjuk a szeretetét, és szeretnénk erre válaszolni. Hogyan tudjuk viszonozni Jézus szeretetét? Úgy, hogy egymást szeretjük: „Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket” (Jn 15,12).

Sokszor belefáradunk ebbe a szeretetbe, de erre Jézus azt mondja: „maradjatok bennem”, miként a szőlőtő kiárasztja az éltető nedvet a szőlővesszőkben, tőlem is úgy fogjátok kapni a kegyelmet, a segítséget, az életet. A főpásztor elismerte, hogy ez nehéz, de szeretet nincs áldozat nélkül. Amikor meghozzuk az áldozatot szeretetből, akkor megkapjuk annak örömét, és azt a megelégedettséget, hogy Istenhez tartozunk. Isten szeret bennünket, és az ő szeretetét tudjuk lehozni erre a földre – mutatott rá Palánki Ferenc püspök.

Szent György vértanúról beszélt ezután, a plébániaközösség védőszentjéről, akiről nem sokat tudunk. Vitéz volt, legyőzte a sárkányt – ez a mi életünkre is vonatkoztatható. Bennünk is sokszor föléled a gonosz, a sátán, az istenellenes erő, és azt le kell győzni. Ezért jövünk a templomba, áldozunk, imádkozunk, hogy belőle merítsünk erőt. Szent György vértanú ünnepén azt ünnepeljük, hogy benne Krisztus győzött – világított rá a főpásztor, aki Barsi Balázs atya szavait idézte fel, miszerint csak vértanú üdvözül. A ferences szerzetes szerint

Mindennap meghal önmagának, hogy másokért élhessen.

A megyéspüspök szerint ilyen vértanú volt az aznap elhunyt Horváth János kállósemjéni plébános, az egyházmegye egyik papja is, aki a 70. születésnapján átlépett a kapun. „Kiváló pap és fehér vértanú volt. Mindennap azért élt, hogy a rábízottak közelebb kerülhessenek Istenhez” – mondta Palánki Ferenc.

Hálásnak kell lennünk a vértanúkért, és azokért, akik tanúságot tesznek Krisztus jelenlétéről, az ő szeretetéről életük minden napján. Hozzájuk kell hasonlítanunk, és erre kell törekednünk. Saját erőből nem megy, de Isten erejével, kegyelmével együttműködve nap mint nap le tudjuk győzni az önzést, és meg tudjuk valósítani a szeretet új, nagy és örök parancsát – zárta elmélkedését a főpásztor.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »