Új feladatokat kaptak a háziorvosok

Új feladatokat kaptak a háziorvosok

Megkönnyítené az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt, hogy a betegek kapcsolatba lépjenek a háziorvosukkal.

Biztosítsák pácienseik számára, hogy online vagy telefonon elérhetőek legyenek, a beérkező, de nem fogadott hívásokra pedig mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel – szerepel a Népszava birtokába jutott, Kásler Miklós miniszter által kiadott utasításban.

Mint a cikkben megemlítik, létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus fertőzöttek is csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, sokszor a vonal folyton foglalt.

Hírdetés

Az utasítás tartalmaz további feladatokat is. Elrendeli, hogy

  • a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Mint írják: lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.”
  • a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról. Az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel.

Mint ismert, a háziorvosoknak korábban előírták, hogy januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót (és akár meg is büntethetik őket, ha nem teszik).


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »