Úgy tűnik, a Sme rodina marad a koalícióban – egyelőre

Úgy tűnik, a Sme rodina marad a koalícióban – egyelőre

Úgy tűnik, hogy egyelőre nem lép ki a kormányból a Sme rodina, pedig sokan már az újabb kormányválságra készülődtek. Persze, Damoklész kardja továbbra is ott lóg a levegőben, egyelőre annyit tudni, hogy a kormánypártok vezetői tartózkodnak az újabb konfliktustól, azt nem, hogy hogyan akarják megoldani a több kérdésből álló ellentétet.

A kormánypártok egyeztetése a hírek szerint a múlt heti kemény kijelentések után jóval enyhébb, barátibb hangnemben zajlott. A jogállamba vetett bizalom helyreállításáért életre hívott munkacsoport kapcsán Boris Kollár már a múlt héten kijelentette, hogy nem támogatja, és pártja sem fogja támogatni. Kollár ráadásul azt is belengette, hogy kilép a koalícióból, ha nem neki tetszően alakulnak a dolgok. Az SaS tartózkodott az egyértelmű állásfoglalástól, de az OĽANO kijelentette, hogy nem kizárta Sme rodina nélküli koalíció. Először Igor Matovič pártelnök beszélt erről, később már Eduard Heger kormányfő majd Michal Šipoš frakcióvezető is.

Hangos blöff

A Sme rodina messze nincs akkora alkupozícióban, mint az általa megütött hangnem sugallja. A pártpreferenciái 8-7 százalék alatt mozognak, választóinak egy részét elszívta az erősödő Smer, másik részét a Republika. Legfőbb ígéreteiből nagyon kevés valósult meg, az egyetlen jelentős  eredménye, hogy sikerült kihoznia a börtönből a korrupcióval megvádolt Vladimír Pčolinskýt, akit a Sme rodina jelölt a választások után a SIS igazgatói székébe. Ettől azonban Kollárék választói még nem lesznek elégedettebbek, főleg, hogy érdemi előrelépés a 20 ezer lakást ígérő bérházprojektben nem történt, a munkaügyi minisztérium élén Milan Krajniak pedig többnyire csak tüzet olt a koronavírus okozta járvány miatt.

Mindennek tetejébe, két hete Mária Kolíková igazságügyi miniszter hat parlamenti képviselővel együtt a Za ľudíból átigazolt az SaS-hez, a liberálisok így a második legerősebb kormánypárttá nőtték ki magukat. Vitázni lehet azon, hogy a választás eredményét, vagy a birtokolt mandátumokat vegyék-e alapul a pozíciók elosztásánál, de az tény, hogy az SaS ha akar, talál indokot arra, hogy Boris Kollár házelnöki pozícióját és a SIS igazgatói székét magának követelje (ezek az íratlan szabályok szerint a második legerősebb kormánypártot illetik).

Ebből a helyzetből kormánybuktatással fenyegetőzni nem volt túlságosan hiteles lépés, az OĽANO pedig nyugodt szívvel vonhatta meg a vállát. És az eredmény nem maradt el.

Változott a retorika

Hírdetés

Míg a múlt héten a Sme rodina nagyon keményen elutasította a munkacsoport létrehozását, kedden reggel már enyhítettek a retorikán, és kijelentették, hogy “bizonyos pontok esetén hajlandók a kompromisszumra, de biztosan nem a 363-as törvény esetében”.

A Büntetőtörvénykönyv említett 363-as paragrafusa teszi lehetővé, hogy a mindenkori főügyész saját hatáskörben büntetőeljárásokat állítson le. Ennek a törvénynek köszönhette szabadságát Pčolinský is.

A Sme rodina választói teljes joggal vélhetik úgy, hogy pártjuk politikája gyakorlatilag kimerül saját embereinek mentegetésében. Így volt ez Kollár diplomamunkája kapcsán és a Pčolinský-ügyben is.

A koalíciós pártok találkozójának azonban nem a Sme rodina volt a központi témája, hanem a rendőrháború kapcsán felmerült súlyos problémák, amelyek a kormány korrupciós harcának hitelességét kérdőjelezték meg. Felmerült, hogy a Speciális Ügyészséget és Főügyészséget teljesen szétválasszák. A két hivatal a rendőrháborúban teljesen ellentétes oldalt képvisel, és a Főügyészség nemrég fegyelmi eljárást indított Daniel Lipšic speciális ügyész ellen.

Ezekhez a komoly változtatásokhoz azonban elég nagy politikai stabilitásra lenne szükség, ami nem jellemzi a jelenlegi kormánykoalíciót. Ami pedig a számokat illeti, a Sme rodina nélkül a kormánykoalíciónak 75 mandátuma lenne, tehát frakción kívüli képviselők támogatására szorulnának.

Zemanová szerint a kormánykoalíció az eredeti felállásban folytatja, nincs szó egy Sme rodina nélküli kormányról

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »