Elszabadult a pokol Kenyában: belelőtt a kormány ellen tüntető tömegbe a rendőrség

Elszabadult a pokol Kenyában: belelőtt a kormány ellen tüntető tömegbe a rendőrség

Tüzet nyitott a rendőrség a kenyai törvényhozás épületét megrohamozni akaró kormányellenes tüntetőkre kedden. A Reuters legutóbbi információi szerint legalább öt halott civilről tudni, a helyi parlament egyes részei azonban lángokban állnak. Az indulatok azután szabadultak el, hogy a kenyai parlament elfogadták az adóemelésről szóló törvényt.

A tüntető tömeg megpróbálta visszaszorítani a parlament épületét védő rendőröket. Néhány embernek sikerült bejutnia a szenátus üléstermébe.

A rendőrök végül belelőttek a tömegbe, majd könnygázt és vízágyút is bevetettek a demonstráció feloszlatására. A Reuters helyi tudósítója a parlament előtt öt holttestet számolt össze, más források 10 halottról és 50 sebesültről számoltak be.

Az egyik tüntető, aki megpróbált betörni a parlament épületébe, később a sajtónak azt nyilatkozta: „Be kell zárni a parlamentet és minden képviselőnek le kell mondania! Új kormány kell”.

A tüntetők között ott volt Barack Obama volt amerikai elnök féltestvére, Auma Obama kenyai aktivista is. A tüntetők egy részét könnygázzal oszlatták fel, a parlament épületének környéke fehér füstben úszott.

A képviselőket és kormánytagokat a parlament alatt húzódó alagutakon keresztül evakuálták.

Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a hatóságok elkezdték korlátozni az internetszolgáltatást, bár hivatalosan Kenya legnagyobb internetszolgáltatója azt nyilatkozta, hogy két tenger alatti vezeték sérülése okozza a hálózati problémákat.

Az országszerte zajló tüntetéseken a tömeg William Ruto elnök lemondását, a parlament feloszlatását és az adóemelések eltörlését követelték az emberek. A parlament az adóemelésről szóló törvényt ma harmadik olvasatban is elfogadta, hatályba akkor lép, ha a javaslatot Ruto elnök is aláírja – kicsi rá az esély, de elvileg lehetősége lenne vétózni, és visszadobni a javaslatot a parlamentnek átdolgozásra.

Hírdetés

Ruto elnök nem egész két éve került hatalomba. Programja a szegények helyzetének javítására épült, csakhogy kinevezése után új realitások jöttek, és a szociális céljai egyre kevésbé voltak összeegyeztethetőek az ország fő hitelezőinek, köztük a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az elvárásaival.

Kenya súlyos gazdasági problémái az elmúlt években elmélyültek, a világjárvány, majd az orosz-ukrán háború miatt, nem beszélve a két éve tartó súlyos aszályról, ami a kenyai shilling leértékelődéséhez vezetett.

A gazdaság helyzete miatt a kormány további 2,7 milliárd dollárnyi adóbevételt akar beszedni, amit az adósságszolgálatra, vagyis a nemzetközi hitelezők hozamainak kifizetésére akar fordítani. A hitelek kamatainak törlesztése a kenyai adóbevételek 37 százalékát elviszik. 

A kormány időközben próbálta csillapítani az indulatokat, és néhány esetben kilátásba helyezte az adók csökkentését, például az étolaj, a kenyér, az autó és a pénzügyi tranzakcióra kirótt adók kapcsán. A tiltakozók azonban ennyivel nem elégszenek meg.

A keddi tüntetések békésen indultak. Nairobi központi, üzleti negyedében, valamint a szegény Kibera negyedben azonban a a rendőrség könnygázt vetett be, majd elszabadult a pokol.

Rute elnök szülővárosában, Eldoretben szintén emberek ezrei lepték el az utcákat. Az üzletek az erőszaktól tartva nem nyitottak ki.

A demonstrálók és a rendőrök Mombasa kikötővárosban is összecsaptak, de voltak zavargások a Viktória-tó közelében lévő Kisumuban. A rendőrség lezárta a szomáliai Kismayu kikötőváros felé vezető főutat.

A kenyai pénzügyminisztérium szerint az adótörvény módosítása másfél milliárd dollárnyi lyukat jelentene a költségvetésben, ami csak kiadáscsökkentéssel vagy más területeken történő adóemeléssel lehet megoldani.

A dolog pikantériája, hogy a zavargások lényegében azért törtek ki, mert a kormány az emberek helyett a hitelezők érdekeit tartotta szem előtt, de az emiatt kitört zavargások okán a kenyai kötvények kamatai emelkedésbe kezdtek, ami azt jelenti, hogy az országnak a bizonytalanság miatt még nagyobb kamatterheket kell viselnie.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »