Udvardy György érsek avatta fel az Iker Istvánnak állított emléktáblát Kolontáron

Udvardy György érsek avatta fel az Iker Istvánnak állított emléktáblát Kolontáron

Civil kezdeményezésre állítottak emléktáblát Iker István néhai plébánosnak Kolontáron. November 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján Udvardy György veszprémi érsek mutatott be szentmisét Nagy Nándor plébánossal a helyi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban, majd megáldotta az emléktáblát.

Az ünnepi szentmise prédikációjában Udvardy György érsek kiemelte: Legyünk hálásak a magyar szentekért és boldogokért, akik egyszerre tanítanak bennünket megismerni Krisztust, követni az Ő tanítását, és arra, hogy becsüljük népünkhöz, nemzetünkhöz való tartozásunk.

– emelte ki a főpásztor. – Saját boldogságunk munkálása a közösség javát is szolgálja. „Adja Isten, hogy ezen az ünnepen, amikor a magyar szenteket és boldogokat köszönjük meg, akkor mi magunk is akarjunk az ő társaságukhoz tartozni, döntéseinkkel, hitünkkel, cselekedeteinkkel. Hisszük és reméljük, s ezért is hálát adunk, hogy ebben egymást is tudjuk segíteni.

Ezért is elfogadható, ezért is méltó, hogy most egy korábban e plébánián szolgáló lelkipásztor személyével kapcsolatban tudunk megáldani egy emléktáblát. Hiszen nem pusztán a szeretet erejére emlékeztet bennünket, nem pusztán valami kegyeletes dologról van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy az ő példája-tanítása segít bennünket ahhoz, hogy boldogok tudjunk, szentek tudjunk lenni magyar közösségünkben.

Szítsa fel az ünnep a köszönet és a hála érzését önmagunkban, és erősítsen bennünket boldogság utáni vágyunkban, boldogságunkban. Ámen” – hangzott el Udvardy György szentbeszédében.

A veszprémi érsek ezt követően áldotta meg az Iker István néhai plébános tiszteletére készült emléktáblát.

Egy ilyen táblára általában egy rövid megjegyzés szokott felkerülni, s

Hírdetés

– mondta a főpásztor a tábla megáldásakor. – Mi nemcsak a múltat akarjuk pusztán fölidézni, hanem a jövőt akarjuk magunk előtt láthatóvá tenni. Így imádkozunk most elhunyt lelkipásztorunkért, és megköszönjük az általa kapott isteni jókat, amelyekkel a közösséget táplálta.

Az emléktábla létrejöttét Fischli János korábbi kolontári lakos kezdeményezésére állították, amivel egy időben a néhai plébános sírját is megújították.

Iker István 1900. október 13-án született Rábakovácsiban. A gimnázium 7–8. osztályát a veszprémi kisszemináriumban végezte. Filozófiai és teológiai tanulmányait a Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként Innsbruckban kezdte, majd az I. világháború után Rómában fejezte be, ahol a filozófia doktorává avatták. 1924-ben szentelték pappá Veszprémben.

Káplán volt Sümegcsehin 1925-től, Zalaszentgróton 1926-tól; szemináriumi tanulmányi felügyelő és tanár a filozófia tanszéken 1927-től, majd a dogmatika tanára 1929-től; 1928 és 1933 között a Veszprémi Hírlap főszerkesztője, majd plébános Vaszaron 1933-tól. Vaszaron 1933-ban renováltatta és újjáalakíttatta a templomot és környékét, 1937-ben új orgonát építtetett. A háború előtt számos politikai és társadalmi írása jelent meg.

1948 után az ÁVH rendszeresen beidézte, és kínzással, zsarolással besúgásra, paptársainak feljelentésére akarta kényszeríteni. 1951 áprilisától 1956 októberéig a Vaszar-Mézeshegyben lévő présházak egyikének pincéjében rejtőzködött. 1957-ben Szentkirályszabadjára, majd Kolontárra került kisegítőnek.

Nyugállományban 1967-től szentszéki bíró volt. Farkasgyepűn, a szanatóriumban halt meg. Kolontáron temették el.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »