Turisztikai szakértő: a maszkviselési kötelezettség eltörlése még nem minden

Turisztikai szakértő: a maszkviselési kötelezettség eltörlése még nem minden

Hétfőtől már nem kell maszkot viselni a repülőtereken és légi járatokon az Európai Unióban – közölte az uniós repülésbiztonsági ügynökség. A hír kapcsán Kiss Róbert Richardot, az InfoRádió turisztikai szakértőjét kérdeztük.

Az Európai Unió területén az utóbbi időkben tapasztalható a járványintézkedések fokozatos enyhítése, de a világ más pontjain ez még nem jellemző. Japán például továbbra is bezárkózik, de Kínában is 14 vagy 21 napos karanténkötelezettség vár a beutazókra, ha egyáltalán a szabályok miatt lehetőségük van erre – mondta Kiss Róbert Richard.

Az EU viszont a Covid-politikájában a könnyítéseket, a szigorú egészségügyi szabályok feloldását tűzte ki célul, ami vélhetően a turizmust is fellendítheti, és végre kilábalhat némileg az ágazat a „Covid-sokkból” – fogalmazott az InfoRádió turisztikai szakértője. Jelezte, hogy erről árulkodnak a jelentős mértékben emelkedő nyári foglalási számok.

Bár az Európa Unió tagállamai enyhítenek a beutazási és a belső szabályaikon, Kiss Róbert Richard arra figyelmeztetett, hogy még mindig vannak olyan országok, ahová a beutazás uniós Covid-igazolványhoz kötött, illetve van, ahol még az FFP2-es maszk is előírás bizonyos helyeken, ezért

Hírdetés

indulás előtt mindenképp tanácsos tájékozódni az aktuális szabályokról.

A „régi élet” visszatértét jelzi viszont, hogy jó pár repülőtéren a világban – hamarosan az EU területén is így lesz – már nem előírás a maszk, ahogyan egyes járatokon sem – tette hozzá.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az uniós repülésbiztonsági ügynökség minap jelezte, hogy – két év után –

május 16-tól már nem kötelező a szájmaszk viselése reptereken és repülőkön az Európai Unióban.

Kiss Róbert Richard a hír kapcsán úgy fogalmazott, hogy ez az enyhítés is egy újabb lépcsőfok ahhoz, hogy a turizmus visszataláljon a régi kerékvágásba. „Ugyanolyan lépcsőfok, mint az, hogy nem kell mondjuk bonyolult formanyomtatványt kitölteni már, ha például Olaszországba akarunk utazni” – magyarázta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »