Itt vannak a bejelentések a Kínával kötött megállapodásokról – frissülő cikk

Itt vannak a bejelentések a Kínával kötött megállapodásokról – frissülő cikk

Orbán Viktor miniszterelnök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. Az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írnak alá, erről számolnak most be. Tartsanak velünk! Cikkünk frissül.

A kínai elnök és felesége mintegy 400 fős delegációval érkezett meg szerda este Budapestre. Csütörtökön a Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta délelőtt Hszi Csin-ping államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnökének felesége Lévai Anikónak, a magyar miniszterelnök házastársának kíséretében a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott napközben.

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping délután tárgyalt egymással a Karmelita kolostorban, ezután került sor a megállapodások aláírására, majd pedig a sajtónyilatkozatok tételére.

Hírdetés

A magyar miniszterelnök köszöntötte Kína elnökét, nagy megtiszteltetésnek nevezve látogatását. A Kínai Népköztársaság ma a világrend egyik tartóoszlopa, a világgazdaság jelentős szereplője, és Magyarországgal évtizedes barátság fűzi össze.

Európa ma a háború pártján áll, Magyarország kivételével, amely azonnali békét szorgalmaz, örömmel fogadja a kínai békekezdeményezést is.

A 20 évvel ezelőtti viszonyokhoz képest a kínai elnökkel kiadott közös nyilatkozatuk már a stratégiai partnerségről szól. „Nagy megtiszteltetés, hogy Kína meghívott minket, hogy vegyünk részt a kínai gazdaság modernizációjában, és nagy megtiszteltetés, hogy Kína hajlandó részt venni Magyarország fejlesztésében és modernizációjában” – mondta Orbán Viktor.

Jelenleg 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon, emberek tízezreinek munkát adva. Ezekért persze Magyarország versenyez, mi büszkék vagyunk, hogy ebben a versenyben helytállunk. Magyarország továbbra is korrekt és tisztességes körülményeket biztosít az itteni kínai cégeknek, és megteremti a lehetőségét annak, hogy a legmodernebb nyugati és keleti technológia itt találkozzon és építsen ki együttműködést.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »